Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Mlade motijo lažne novice

16.2.2017

Avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta Saferinternet.at je objavila rezultate raziskave “Internetne govorice: Kako najstniki vrednotijo informacije najdene na spletu?”. Družbena omrežja mladim predstavljajo glavni vir informacij, čeprav jih sicer ne dojemamo kot zaupanja vredne vire. 86 % anketirancev je odgovorilo, da niso prepričani v resničnost informacij s spleta, zato pri pridobivanju medijske pismenosti pričakujejo podporo staršev in učiteljev.

Ali pametne naprave poneumljajo otroke?

10.2.2017

Številni starši so zaskrbljeni zaradi obsedenosti otrok z napravami, ki imajo zaslone na dotik. Zanima jih, katere aktivnosti so najboljše ter koliko časa naj otroci uporabljajo takšne naprave brez, da bi bili deležni negativnih posledic. Nekateri strokovnjaki menijo, da lahko uporaba teh naprav na nepremišljen način slabo vpliva na otrokovo pozornost, motorične sposobnosti, jezikovno spretnost in vid, še posebej pri otrocih mlajših od 5 let. Navkljub pomislekom razvijalci mobilnih telefonov, tablic in aplikacij zanje te izdelke opisujejo kot izobraževalne, vendar pogosto brez kakršnekoli znanstvene podlage.

Dan varne rabe interneta 2017: Bodimo KULturni na internetu

7.2.2017

Danes, 7. 2. 2017, praznujemo dan varne rabe interneta pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. V Sloveniji tako pozornost namenjamo predvsem vprašanju kulturnega vedenja v komunikacijah prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Spremljaj online debato o KULturi na internetu s Hipster Bedancem v živo - pričetek ob 11.00

6.2.2017

Ob 11.00 vabljeni, da se v živo pridružite online dogodku: debati s Hipster Bedancem (komik Pižama) o kulturi na internetu. Če imate vprašanja za Hipster Bedanca ali dr. Benjamina Lesjaka, jih lahko med dogodkom napišete prek Twitterja na @Safe_si #kulturni.

Pokemon Go: Učinek na gibanje kratkega veka

5.2.2017

Študija Harvardske univerze namiguje, da je bila povečana fizična aktivnost igralcev igre Pokemon GO zgolj kratkotrajni pojav. Bolj zagreti igralci so v prvem tednu igranja povprečno prehodili 955 korakov več kot običajno. Vendar po šestih tednih igranja so igralci zopet prehodili enako število korakov, kot v času preden so namestili Pokemon Go. 

Tehnologija ne more sama poskrbeti za našo zasebnost

3.2.2017

V modernem svetu uporabljamo naprave, ki nam omogočajo dostop do številnih informacij, a obenem zbirajo in posredujejo veliko informacij o nas. Temu se danes še vedno lahko ognemo z uporabo papirja in pisala, kar pa je dejansko utopično.  

SURS: Kako uporabljajo internet mladi med 16 in 24 let?

2.2.2017

Po zadnjih podatkih dostopa do interneta prek mobilnega ali pametnega telefona 91 % 16–24-letnikov, 9 % jih je v obdobju 12 mesecev (pred anketiranjem) že doletela okužba z računalniškim virusom in so zato izgubili podatke ali čas, ob dnevu varne rabe interneta ugotavlja Statistični urad.

Glas pametne igrače lahko prihaja od neznanca

1.2.2017

Pametni igrači punčka My Friend Cayla in robot i-Que, ki sta bili ustvarjeni za igro z otroci na nov in zabaven način, sta polni varnostnih lukenj, ki ogrožajo otrokovo in vašo zasebnost. Potrošniške organizacije v Evropi in ZDA so vložile uradne pritožbe pristojnim oblastem, zaradi očitnih kršitev pravic  potrošnikov in otrok do zasebnosti in varnosti.

Ste za praznično večerjo brez tehnologij?

23.12.2016

Čar praznikov je, da jih preživimo s svojimi najdražjimi. Ste za izziv? Ste kot družina zmožni odložiti svoje mobilne naprave in druge nove tehnologije in se posvetiti tistemu, za kar ste resnično hvaležni: drug drugemu?

Primeri spletnega spolnega izsiljevanja v Veliki Britaniji so se podvojili

15.12.2016

Samomori štirih Britancev so bili povezani s spletnim spolnim izsiljevanjem, piše BBC. Britanske oblasti verjamejo, da veliko število izsiljevanj preko interneta sploh ni prijavljenih. Kljub temu so do letošnjega novembra prejeli 864 prijav, kar je dvakrat toliko kot leto prej.

Strani

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov