Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Generične storitve varnejšega interneta

Uporaba interneta in drugih komunikacijskih tehnologij, kot so mobilne naprave, v Evropski uniji še vedno zelo narašča in ponuja vsem državljanom velike priložnosti, kot so udeležba, interaktivnost in ustvarjalnost. Vendar tveganja za otroke in zloraba tehnologij še vedno obstajajo, zaradi spreminjajočih se tehnologij in socialnega vedenja pa nenehno nastajajo nova tveganja in zlorabe.

Instrument za povezovanje Evrope za obdobje 2014–2020: CEF-TC-2015-1 »Generične storitve varnejšega interneta«

Glavni namen je nadaljnja podpora nacionalnim generičnim storitvam s področja varnejšega interneta, ki bodo omogočale delovanje:

  • Centra za osveščanje otrok, njihovih staršev ter učiteljev o prijazni in varni rabi interneta, ki bo na podlagi izboljšanih repozitorijev digitalnih gradiv omogočal razvoj in adaptacijo specifičnih storitev in gradiv za osveščanje v sodelovanju z ostalimi nacionalnimi deležniki (šolami, industrijo).
  • Linijo za pomoč, t.j. telefonsko številko za klic v stiski, kjer se lahko staršem in otrokom svetuje, kaj storiti v primeru škodljivega stika (zapeljevanja otrok, spletne zlorabe), škodljivega vedenja (ustrahovanja, sovražnega govora, sekstinga) ter škodljivih spletnih vsebin.
  • Spletno prijavno točko za prijavo nelegalnih spletnih posnetkov spolnih zlorab otrok, in, po potrebi, za prijavo rasističih in ksenofobnih spletnih vsebin.

Več informacij najdete na:

https://ec.europa.eu/inea/connecting-europe-facility/cef-telecom

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.