Zdrava družbena omrežja

Družabna omrežja so tu in bodo tu ostala. Spremenila so način, kako se družba povezuje, komunicira in izmenjuje informacije, in sicer v več pogledih na bolje. Zaradi razširjene priljubljenosti in stalnega razvoja pametnih telefonov in elektronskih naprav se je sodobno življenje preoblikovalo, preseglo državne meje in vplivalo na odnose, kulturo, gospodarstvo in na svet. Prav zaradi omenjenega, je danes ključni izziv učenje, in sicer kako se prilagoditi temu novemu okolju, da bi se naučili uravnotežiti dejavnosti na spletu in zunaj spleta ter da bi lahko dobili kar najboljše od digitalnega sveta, v katerem dandanes živimo.

Društvo za kulturo odnosov SPES je s partnerji iz Velike Britanije, Irske, Španije in Belgije v okviru projekta »Zdrava družbena omrežja« razvili tečaj in gradiva, ki so namenjena izvedbi v učilnicah, z njihovo pomočjo pa bodo lahko mladinski delavci, učitelji, vzgojitelji, vsi tisti, ki sodelujejo v neprofitnih mladinskih in drugih organizacijah, prispevali k pametnejši uporabi spletnih družabnih omrežij med mladimi.

Tečaj je namenjen izvedbi v skupini. Njegov namen je mladim posredovati znanje za pozitivno uporabo družabnih omrežij, da bodo v njih uživali ter postali odgovorni digitalni državljani.

Materiali so zasnovani za različne namene. Tečaj je mogoče izvesti kot celovit učni načrt ali pa se njegovi deli lahko vključijo v dopolnitev drugih tečajev. Vsi materiali so na voljo kot odprti za dostop in vsak del tega tečaja ponuja vrsto dodatnih gradiv, kot so: videoposnetki, študije primerov in aktivnosti o določeni temi.

Tečaj je namenjen predvsem uporabi v skupinah/učilnicah, podpira pa ga tudi spletna aplikacija za samorefleksijo in študij.

Tečaj je razdeljen na osem različnih modulov, pri čemer se vsak modul osredotoča na različne vidike uporabe družbenih omrežij.

 • Modul 1: Opredelitev družbenih medijev
 • Modul 2: Samopodoba, identiteta in družbena razmerja
 • Modul 3: Digitalni odtis in sloves
 • Modul 4: Digitalna drama in reševanje konfliktov
 • Modul 5: Zasebnost, zaščita in varnost
 • Modul 6: Lažne novice in skrajni pogledi
 • Modul 7: Informacijska pismenost in kritično razmišljanje
 • Modul 8: Odgovorno digitalno državljanstvo

Vsak modul vključuje tri različne vire usposabljanja:

 1. Vodič za mentorje, ki učiteljem, mladinskim delavcem idr. predstavi cilje, učne izide in način uporabe vsakega modula.
 2. PowerPoint/PDF predstavitve, ki se uporabljajo v povezavi z Vodičem za mentorje.
 3. Nearpod – inovativno digitalno orodje, ki se uporablja zlasti za vključevanje mladih prek njihovih mobilnih telefonov. Več o Nearpodu lahko izveste tukaj, do prosto dostopnih izobraževalnih virov pa lahko dostopate tukaj (če še nimate računa Nearpod, ga boste morali ustvariti, če želite dostopati do te različice tečaja).

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV