Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Aplikacije za nadzor uporabe mobilnih telefonov

(Aplikacije za telefone z Android operacijskim sistemom – junij 2017)

Aplikacije za nadzor (prekomerne) uporabe mobilnih telefonov omogočajo uporabnikom pregled nad delujočimi (aktivnimi) aplikacijami – merijo čas aktivnosti. Aplikacije omogočajo omejevanje klicev in pošiljanja SMS-ov. Nekatere omogočajo zaklepanje aplikacij, kar je priročno za šolske otroke, ki si med seboj izposojajo telefone, da ne pride do neželenih pošiljanj fotografij ipd. Aplikacija je ves čas aktivna, kar (lahko) pomeni hitrejše praznjenje akumulatorja in lahko vpliva na višino mesečnega računa (odvisno od vašega naročniškega paketa in ponudnika storitev).

Quality Time_My Digital Diet

Quality time app

Aplikacija omogoča dnevni in tedenski preglede uporabe: čas porabljen na aplikacijah, odklepanje zaslona, število dostopov. Nastaviti je mogoče različne profile nedostopnosti (omejenega dostopa) glede na potrebe: npr. »naredi premor,« »predviden odmor.« Nudi možnost blokade sporočil in zavrnitev klicev s SMS-om ali samodejnim odgovorom. Nastaviti je mogoče izjeme za sprejem klicev in dostop do izbranih aplikacij v času nedosegljivosti. Zgrešeni klici in sporočila se beležijo, tako da je vedno mogoče preveriti, kdo je klical in pošiljal SMS-e. Prijava v aplikacijo ni potrebna, a omogoča vpogled v zgodovino uporabe do 6 mesecev nazaj. Varnostna kopija je shranjena v oblaku. Razvijalec je iz ZDA.

Forest: Stay Focused

Forest app

Aplikacija spodbuja zmanjšanje uporabe mobilnega telefona. V gozdu posadite seme, iz katerega bo zraslo drevo, če je 45 minut aktivna zgolj aplikacija Forest. Če aplikacijo zapustite in začnete uporabljati katero izmed drugih aplikacij (npr. Facebook, igranje iger), bo drevo začelo odmirati. Aplikacija pošlje obvestilo, da se morate vrniti. Spremljati je mogoče zgodovino uporabe aplikacij, si prislužiti nagrado (za zmanjšan čas uporabe drugih aplikacij) in pridobiti novo vrsto dreves. Razvijalec je iz Tajvana.

App Locker

App locker app

Aplikacija ohranja zasebnost pri posojanju telefona z zaklepanjem aplikacij, kot so WhatsApp, Facebook, galerija, foto aplikacije itd. Zakleniti je mogoče tudi pogovorne mehurčke aplikacije Facebook Messenger. Odklepanje je enostavno (s prstnim odtisom). Razvijalec je iz Turčije.

Offtime

Offtime app

Aplikacija omogoča dnevni in tedenski pregled uporabe: čas porabljen na posameznih aplikacijah, odklepanje zaslona, število dostopov. Nastaviti je mogoče različne profile omejevanja dostopa, s katerimi na različne načine omejimo uporabo telefona. Nudi možnost po meri nastavljenih samodejnih odgovorov. Nastaviti je mogoče izjeme za sprejem klicev (VIP stiki) in dostop do izbranih aplikacij v času nedosegljivosti. Zgrešeni klici in sporočila se beležijo. Omogoča nastavitev opomnikov za prekomerno uporabo. Razvijalec je iz Nemčije.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.