Bodi tak, kot želiš, da so drugi do tebe

  • V internetnem svetu je vljudnost in strpnost še bolj pomembna kot sicer. Vse, kar tukaj vidiš pred seboj, je tvoj ekran. Mimika obraza, geste in ton tvojega glasu so skrite sogovorniku. Govoriš le z napisanimi besedami. Ko napišeš sporočilo drugim, lahko zelo hitro pride do napačnega razumevanja tvojega sporočila. Nikoli ne pozabi, da lahko s svojim sporočilom koga prizadeneš.
  • Zlato pravilo, ki so te ga učili starši in učitelji, je preprosto: »Obnašaj se do drugih tako, kot bi želel, da se drugi obnašajo do tebe«. Predstavljaj si, kako bi se počutil, če bi bil v koži tistega, ki ga napadaš. Pa tudi to ni vedno dovolj. Razmisli o tem, da smo ljudje različni: mogoče lahko nekaj, kar se tebi zdi le šala, drugega užali in prizadene. Stoj za svojimi stališči, pri tem pa pazi, da ne prizadeneš drugih.
  • Nekateri se kljub vsemu obnašajo podobno kot za volanom: dajejo lekcije drugim voznikom, jim kažejo, kakšni osli so… Večina se jih doma, v šoli ali na delovnem mestu tako nikoli ne obnaša. Tako kot to ni sprejemljivo na cesti, tudi ni sprejemljivo v svetu interneta, čeprav ti ekran daje občutek skritosti.
  • Pri elektronski komunikaciji ostajajo besede zapisane. Lahko se zgodi, da bo sporočilo pristalo nekje, kjer ne boš več imel nadzora nad njim. Z drugimi besedami – lahko se ti zgodi, da se vrne k tebi kot bumerang. Zavedaj se, da od tistega trenutka, ko odpošlješ svoje sporočilo, nad njim nimaš več nadzora. Zagotovo je shranjeno na vsaj še enem mestu. Tudi če ti sistem dopušča popravljanje svojih starih sporočil (običajno na forumih), je prva verzija že shranjena. Tudi brisanje sporočil poslanih po elektronski pošti nima pravega smisla, saj ga ima vendar v svojem poštnem predalu tudi prejemnik, ki ga lahko shrani, natisne ali pošlje dalje.