Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Brezskrbna uporaba mobilnega telefona v tujini

  • Pred odhodom v tujino izklopite samodejne nastavitve in posodabljanje aplikacij ter izklopite prenos podatkov. Večina mobilnih operaterjev v Sloveniji ima tudi pakete za ugodnejše gostovanje in prenos podatkov v tujini. Glede na vaše potrebe in cilj potovanja si – vsaj za čas potovanja – uredite ustrezen naročniški paket.
  • Če imate na svojem telefonu nastavljeno "samodejno izbiro omrežja", bo ta sam poiskal operaterja, ki ima na določenem področju najmočnejši signal oz. najvišjo prioriteto. Nastavite si raje ročno izbiro omrežja
  • Ob prihodu v tujino boste preko sporočila, SMS, prejeli obvestilo s cenami, ki veljajo pri operaterju, na katerega ste prijavljeni. Če vam izbrano omrežje ne ustreza, lahko uporabljate omrežja drugih operaterjev, s katerimi ima vaš operater podpisano pogodbo o gostovanju.
  • V tujini prenos podatkov izključimo, a kljub temu, lahko po omrežju prenaša podatke. S prehodom na omrežje četrte generacije (LTE) se to lahko zgodi, zato pazljivo. Če nimate zakupljenega prenosa podatkov prek LTE v tujini, si izklopite tako prenos podatkov kakor tudi vse storitve, ki jih lahko uporabljate le prek omrežja LTE (npr. VoLTE).
  • Kadar pri gostovanju uporabljate podatkovni prenos bodite pozorni, da onemogočite oz. omejite samodejni dostop do interneta (samodejno preverjanje pošte, avtomatske posodobitve).
  • Še posebej bodite pozorni, če imate pameten mobilnik, ki se avtomatsko osvežuje, povezuje v splet in lahko povzroči velike stroške, pa tudi, če tak mobilni telefon daste v uporabo mlajšim otrokom, ki lahko nevede naredijo velike stroške.
  • Za intenzivno podatkovno uporabo – sem spadajo splet, igre, aplikacije, zemljevidi, Skype idr. – lahko uporabite tablico, v kateri izkoristite predplačniško podatkovno kartico, ki jo kupite tam, kjer dopustujete. S tem se boste izognili nepredvidenim stroškom, vaš mobilni račun pa bo ostal nedotaknjen.
  • Uporabite katero izmed aplikacij, kot so Skype, Viber, Whatsapp itd., ki vam omogočajo, da brezskrbno opravite glasovni ali videoklic.
  • Uporabite Wi-Fi dostopne točke. Obiščite bližnji bar, bencinsko postajo ali trgovski center, avlo hotela in uporabljajte zaščitene Wi-Fi dostopne točke. Tudi na nekaterih letalih boste lahko izkoristili to možnost, ki bo hitrejša in cenejša kot gostovanje.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.