Brezskrbna uporaba mobilnega telefona v tujini

  • Pred odhodom v tujino izklopite samodejne nastavitve in posodabljanje aplikacij ter izklopite prenos podatkov. Večina mobilnih operaterjev v Sloveniji ima tudi pakete za ugodnejše gostovanje in prenos podatkov v tujini. Glede na vaše potrebe in cilj potovanja si – vsaj za čas potovanja – uredite ustrezen naročniški paket.
  • Če imate na svojem telefonu nastavljeno "samodejno izbiro omrežja", bo ta sam poiskal operaterja, ki ima na določenem področju najmočnejši signal oz. najvišjo prioriteto. Nastavite si raje ročno izbiro omrežja
  • Ob prihodu v tujino boste preko sporočila, SMS, prejeli obvestilo s cenami, ki veljajo pri operaterju, na katerega ste prijavljeni. Če vam izbrano omrežje ne ustreza, lahko uporabljate omrežja drugih operaterjev, s katerimi ima vaš operater podpisano pogodbo o gostovanju.
  • V tujini prenos podatkov izključimo, a kljub temu, lahko po omrežju prenaša podatke. S prehodom na omrežje četrte generacije (LTE) se to lahko zgodi, zato pazljivo. Če nimate zakupljenega prenosa podatkov prek LTE v tujini, si izklopite tako prenos podatkov kakor tudi vse storitve, ki jih lahko uporabljate le prek omrežja LTE (npr. VoLTE).
  • Kadar pri gostovanju uporabljate podatkovni prenos bodite pozorni, da onemogočite oz. omejite samodejni dostop do interneta (samodejno preverjanje pošte, avtomatske posodobitve).
  • Še posebej bodite pozorni, če imate pameten mobilnik, ki se avtomatsko osvežuje, povezuje v splet in lahko povzroči velike stroške, pa tudi, če tak mobilni telefon daste v uporabo mlajšim otrokom, ki lahko nevede naredijo velike stroške.
  • Za intenzivno podatkovno uporabo – sem spadajo splet, igre, aplikacije, zemljevidi, Skype idr. – lahko uporabite tablico, v kateri izkoristite predplačniško podatkovno kartico, ki jo kupite tam, kjer dopustujete. S tem se boste izognili nepredvidenim stroškom, vaš mobilni račun pa bo ostal nedotaknjen.
  • Uporabite katero izmed aplikacij, kot so Skype, Viber, Whatsapp itd., ki vam omogočajo, da brezskrbno opravite glasovni ali videoklic.
  • Uporabite Wi-Fi dostopne točke. Obiščite bližnji bar, bencinsko postajo ali trgovski center, avlo hotela in uporabljajte zaščitene Wi-Fi dostopne točke. Tudi na nekaterih letalih boste lahko izkoristili to možnost, ki bo hitrejša in cenejša kot gostovanje.