Da bo igranje Fortnite čim manj tvegano

Kako zagotoviti, da bo Fortnite Battle Royale varna in koristna igra za vašega otroka?

  • Imejte nadzor nad tem, koliko časa otrok nameni igranju. Medtem ko nekateri otroci znajo sami oceniti, koliko časa lahko posvetijo igri, pa mnogi težko prenehajo. Zato mu morate pri tem pomagati in določiti omejitev ter mu razložiti, zakaj je pomembno, da vsega svojega prostega časa ne namenja igranju igre, ampak se posveča tudi drugim dejavnostim. Pri omejitvi upoštevajte, da je priporočljivo uporabljati mobilne telefone, računalnike in tablice skupaj do dve uri na dan za zabavo.
  • Spremljajte vedenje otroka med igranjem. Igra je tekmovalne narave, zato lahko otroka hitro prevzame tudi takšno vedenje. Poučite ga o spletnem bontonu in o tem, da do soigralcev ne sme biti žaljiv. Tudi če v igri izgubi, ga poučite, naj se ne jezi nad drugimi igralci tako, da preklinja in jih žali, ampak je na internetu prijazen do drugih.
  • Ker igra omogoča pogovor z neznanci, se z njim pogovorite o tem, da na seznam prijateljev dodaja in sprejema samo osebe, ki jih pozna. Svetujte mu, naj se z neznanci ne pogovarja, saj je na Fortnite Battle Royale mogoče ostati popolnoma anonimen, zato otrok nikoli ne ve, kdo je v resnici na drugi strani tipkovnice. Če pa se že pogovarja z neznanci, pa naj pogovor teče izključno o igri in dogajanju v njej.
  • Naj vaš otrok ne izdaja nobenih osebnih podatkov. Ko si ustvari račun, je varneje, če si ustvari novega, kot pa, če uporabi obstoječ Google ali Facebook račun, saj bodo tako vsi osebni podatki bolje zaščiteni, otrok pa bo anonimen.
  • Bodite pozorni na nakupe v igri. Pogovorite se z njim o tem, da je za določene nakupe treba plačati s pravim denarjem in mu svetujte, naj se v primeru, če bi si zaželel kakšnega nakupa, vedno obrne na vas, vi pa boste potem ali opravili nakup ali pa mu ga odsvetovali.
  • Vzpostavite zaupanje z otrokom tako, da pokažete zanimanje za igro. Pozanimajte se o njej, sprašujte otroka o tem kaj igra, kaj se dogaja, s kom se pogovarja, kdo so soigralci in podobno. Tako vam bo otrok bolj zaupal in se v primeru težav vedno obrnil na vas.