Dober vzorec za zaklepanje zaslona

Vzorec za odklepanje telefona je način zaščite telefona pred tem, da bi ga drugi uporabljali brez dovoljenja in dostopali do podatkov na telefonu. Vzorec je težko uganiti, a je vseeno pametno upoštevati nekaj nasvetov, kako izbrati dober vzorec, da do vsebine tvojega telefona ne bo mogel dostopati kdorkoli.

Mnogi se odločijo za vzorec namesto PIN številke zato, ker je preprost. Iz tega razloga ljudje pogosto nimajo dolgih in zapletenih vzorcev. Izberejo si kratek vzorec, tako da je preprosto odkleniti telefon, kadar koli je to potrebno. A to je lahko tvegano. Preveč preprosti vzorci so namreč popolna tarča za vse, ki bi radi dostopali do tvojega telefona.

Kako izbrati dober vzorec za odklepanje telefona?

  • Najboljši način je, da se ne držiš preverjenih kombinacij, ki si jih zlahka zapomniš. Ne uporabljaj očitnih kombinacij, kot so vzorci, podobnim črkam (na primer tako, da s prstom izrišeš vzorec v obliki črke L). To so kombinacije, ki jih je mogoče brez večjih težav uganiti. Prav tak ne uporabljaj vzorca, ki predstavlja prvo črko tvojega imena.
  • Strokovnjaki so odkrili, da največkrat ljudje začnejo risanje vzorca v zgornjem levem kotu. Ugibanje vzorca boš zelo zapletel, če bo začetek tvojega vzorca drugje – kot zanimivost, najmanj verjeten začetek risanja vzorca pri ljudeh je srednja vrstica, skrajno desno. Spodnji desni vogal je prav tako zelo dober.
  • Najboljše dolžine za vzorec so 8 točk ali 9 točk: to daje veliko število možnih kombinacij; prav tako je bilo dokazano, da sta ti dolžini najmanj priljubljeni. Večina ljudi namreč izbere le po štiri, kar je minimum, saj je tako najpreprosteje.
  • Vzorec je mogoče razkriti s pogledom na zaslon proti svetlobi. Za prstom ostane sled na zaslonu, ki lahko razkrije, ali pa olajša razkrivanje vzorca. Zato je pomembno, da zaslon redno čistiš.

Če boš izbral daljši vzorec, začel nekje drugje kot v skrajnem levem kotu zgoraj in izrisal kombinacijo, ki ni očitna že na prvi pogled, bo tvoj telefon zagotovo bolje zaščiten pred vdori. Bistveno varnejša možnost za zaklepanje in odklepanje telefona pa je PIN koda, zato lahko razmisliš tudi o tem, da bi namesto vzorca raje uporabljal PIN kodo. Ta pa naj bo daljša od štirih znakov in naj ne vsebuje letnice rojstva ali drugih številk, ki so povezane s teboj.