Družabna omrežja – ločevanje dobrega od slabega

Družabni mediji so odličen kraj za povezovanje z drugimi, deljenje lepih trenutkov naših življenj, opazovanje lepih trenutkov življenj drugih, prav tako pa jih lahko dojemamo tudi kot odlično platformo za ozaveščanje o pomembnih vprašanjih. Ne glede na to pa družabni mediji, prek prikazovanja idealizirane verzije navadnega življenja, lahko hitro ustvarijo razne pritiske. Časovnice namreč velikokrat vsebujejo fotografije lepo urejenih oseb, ki v večini primerov počnejo nekaj vznemirljivega – živijo najboljšo verzijo svojega življenja.

To so fotografije, ki so najverjetneje bile skrbno posnete, izbrane in urejene preden so bile objavljene. Čeprav jih večina od nas do neke mere lahko poustvari, se lahko kaj kmalu ujamemo v mrežo primerjanja svojega življenja in sebe z drugimi, kar pa lahko zelo negativno vpliva na naše razpoloženje in samopodobo.

Kako na družabnih omrežjih ločiti dobro od slabega?

  1. Poiščite ravnotežje. Če ugotovite, da veliko časa namenite pregledu časovnic polnih idealiziranih trenutkov, si vzemite odmor. Pojdite ven in si ustvarite svoje lastne spomine – preživljanje prostega časa ob aktivnostih, ki so vam zabavne, bo zmanjšalo skrbi o tem, kaj počnejo drugi.
  2. Razmišljajte širše od polja za obrezovanje. Bodite veseli za ljudi, ki delijo odlične vsebine – ne glede na to ali gre za slavno osebo ali osebo, ki jo osebno poznate. Ne pozabite, da večinoma ne vidimo celotne fotografije. Čeprav se na objavljenih zdi, da se posamezniki imajo vedno lepo, imejte v mislih, da nikogaršnje življenje ni nenehno popolno – nepopolni deli njihovih življenj namreč v večini ostanejo neobjavljeni.
  3. Preurejena resničnost. V človeški naravi je, da vsi želimo predstaviti, kar se da najbolje. Različni filtri so lahko zelo zabavni, ne pozabite pa, da jih posamezniki poleg drugih orodij velikokrat uporabijo tudi za izboljšanje svojega videza. Ta orodja so pogosto tako dodelana, da v resnici ne morete ugotoviti, da je fotografija bila preurejena.
  4. Iščite pozitivno. Tako kot v resničnem življenju, tudi na družabnih medijih ljudje, s katerimi ste obkroženi, vplivajo na vaše počutje. Na neki način si namreč prizadevate biti njim podobni. Pri tem ne gre spregledati dejstva, da družabni mediji predstavljajo večinoma le enodimenzionalno, popolno podobo življenja – še posebej, če sledite zgolj znanim osebnostim. Dobra ideja je torej, da svoja življenja uravnotežite s tem, da sledite ljudem, s katerimi si delite podobne vrednote in interese. Vzemite si čas za razmislek, kako se počutite ob preživljanju časa na spletu – če vas karkoli vznemiri ali spravi v slabo voljo je morda čas, da posamezniku prenehate slediti. Zagotovite si zdravo okolje zase – spletni svet je velik, lahko si ga prilagodite sebi in svojim interesom.
  5. Vzemite si čas za razmislek. Vzemite si čas za razmislek o stvareh, za katere ste hvaležni, za stvari, ki so vam pomembne. To je dober način za odmik od negativnih občutkov.

Vir: Better Internet for Kids, 12.8.2020