Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

ESRB – ameriški ocenjevalni sistem vsebine videoiger

The Entertainment Software Rating Board (ESRB) je sistem ocenjevanja računalniških in video iger, ki velja v ZDA in Kanadi. V Sloveniji se sicer uporablja sistem PEGI, ESRB sistem pa je zate pomemben, če se odločiš naročiti igro iz ZDA ali Kanade, saj velja za ustvarjalce oziroma izdajatelje iger v teh dveh državah. ESRB tako kot PEGI dodeljuje ocene za video igre in aplikacije o tem, za katero starostno skupino je igra primerna na podlagi vsebine in njenih elementov. Kategorije:

  • Everyone: Vsebina je na splošno primerna za vse starosti. Lahko vsebuje risane in fantazijske elemente, blago nasilje ali blage psovke.
  • Everyone 10+: Vsebina je na splošno primerna za starost 10 let in več. Blagega nasilja in blagih psovk je lahko več.
  • Teen: Vsebina je na splošno primerna za starost 13 let in več. Lahko vsebuje nasilje, nazorne teme, žaljiv/neokusen humor, minimalno količino krvi, uporabo psovk.
  • Mature: Vsebina je na splošno primerna za starost 17 let in več. Nasilje je lahko bolj intenzivno, več krvi, vsebuje lahko tudi erotične prizore in močnejše psovke.
  • Adults only: Vsebina je primerna samo za odrasle, starejše od 18 let. Lahko vključujejo dolgotrajne prizore intenzivnega nasilja, grafične spolne vsebine ali igranje s pravim denarjem.
  • Rating Pending: Še ni dodeljena končna ocena.

ESRB oznake video iger

Vsebinski deskriptorji pa navajajo glavne razloge za dodelitev določene starostne ocene igri. To so: alkohol, animacija krvi, kri, kri in okrutnost, risano nasilje, komične vragolije, neokusen humor, omemba drog, fantazijsko nasilje, intenzivno nasilje, psovke, neprimerna besedila pesmi, zrel humor, golota, delna golota, pravo hazardiranje, spolne vsebine, omemba spolnosti, spolno nasilje, simulacija hazardiranja, močne psovke, močno neprimerna besedila pesmi, nazorne teme, omemba tobaka oziroma tobačnih izdelkov, uporaba alkohola, uporaba drog, uporaba tobaka oziroma tobačnih izdelkov, nasilje ter omemba nasilja.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.