Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

ESRB – ameriški ocenjevalni sistem vsebine videoiger

The Entertainment Software Rating Board (ESRB) je sistem ocenjevanja računalniških in video iger, ki velja v ZDA in Kanadi. V Evropi in Sloveniji se sicer uporablja sistem PEGI, vendar na slovenskih prodajnih policah najdemo tudi igre z ESRB oznakami. ESRB tako kot PEGI dodeljuje ocene za video igre in aplikacije o tem, za katero starostno skupino je igra primerna na podlagi vsebine in njenih elementov. Kategorije:

  • Everyone: Vsebina je na splošno primerna za vse starosti. Lahko vsebuje risano, domišljisko ali blago nasilje in/ali nepogosto uporabo blagih kletvic.
  • Everyone 10+: Vsebina je na splošno primerna za starost 10 let in več. Blagega, risanega in domišljiskega nasilja ter blagih kletvic je lahko več in/ali minimalno namigovanje na spolnost.
  • Teen: Vsebina je na splošno primerna za starost 13 let in več. Lahko vsebuje nasilje, namige na spolnost, žaljiv/neokusen humor, minimalno količino krvi, simulacijo hazardiranja in/ali nepogosto uporabo kletvic.
  • Mature: Vsebina je na splošno primerna za starost 17 let in več. Nasilje je lahko bolj intenzivno, več krvi in okrutnosti, vsebuje lahko tudi spolno vsebino in/ali grobe kletvice.
  • Adults only: Vsebina je primerna samo za odrasle, starejše od 18 let. Lahko vključuje dolgotrajne prizore intenzivnega nasilja, nazorne spolne vsebine ali igre na srečo s pravim denarjem.
  • Rating Pending: Še ni dodeljena končna ocena.

ESRB oznake video iger

Vsebinski deskriptorji pa navajajo glavne razloge za dodelitev določene starostne ocene igri. To so: alkohol, animacija krvi, kri, kri in okrutnost, risano nasilje, komične vragolije, neokusen humor, omemba drog, domišljisko nasilje, intenzivno nasilje, kletvice, neprimerna besedila pesmi, humor za odrasle, golota, delna golota, pravo hazardiranje, spolne vsebine, omemba spolnosti, spolno nasilje, simulacija hazardiranja, grobe kletvice, močna neprimerna besedila pesmi, eksplicitna spolna vsebina, namigovanje na spolnost, omemba tobaka oziroma tobačnih izdelkov, uporaba alkohola, uporaba drog, uporaba tobaka oziroma tobačnih izdelkov, nasilje ter omemba nasilja.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.