Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kaj narediti, če se bojiš, da postajaš zasvojen?

Če imaš občutek, da si zasvojen z internetom:

  • si sam določi natančna pravila, koliko časa lahko preživiš za računalnikom oz. na mobilnem telefonu na dan ali na teden, in se svojih pravil tudi strogo drži. Poskusi si izbrati en dan v tednu, ko računalnika sploh ne boš uporabljal. Dokaži si, da lahko zdržiš brez.
  • si organiziraj svoj čas s ciljem prekiniti staro navado. Ukvarjaj se s stvarmi, ki jih imaš rad, pa ti je za njih zaradi zasvojenosti zmanjkovalo časa. Poišči si kak nov hobi.
  • poišči pomoč! Ne skrivaj in sramuj se svojih težav, pogovori se o njih - najprej s starši, lahko vprašaš za nasvet v šoli, zaupaj se pravim ne-virtualnim prijateljem.
  • vedi, da internet ni vse, ampak obstajajo tudi druge zanimive aktivnosti, zato sodeluj tudi v njih (npr. s prijatelji igraj nogomet, različne družabne igre, preberi kakšno dobro knjigo, pojdi s prijatelji v kino, na izlet, pridruži se kakšni dobrodelni organizaciji, piši dnevnik, skuhaj kakšno zanimivo jed ...).

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.