Kaj narediti za varno spletno klepetanje?

Kaj lahko naredite, da vašemu otroku omogočite brezskrbno klepetanje na internetu?

 • Izbira klepetalnice

Skupaj z otrokom izberite ustrezno klepetalnico in preverite, kakšen nivo pogovorov vsebuje. Najlažje boste to preverili tako, da nekaj časa klepetate na internetu skupaj z otrokom in skušate ugotoviti, kakšni so uporabniki. Mlajši otroci, ki imajo pogosto še težave s pisanjem in branjem, bodo veseli vaše pomoči, vi pa boste bolje vedeli, kaj vaš otrok počne.

 • Izbira pametnega vzdevka

Otroku svetujte, kakšen vzdevek si naj izbere v klepetalnicah in forumih. Pri tem pazite, da vzdevek ne izdaja otrokove starosti, spola, mesta ali celo pravega imena.

 • Razkrivanje osebnih podatkov

Dogovorite se, da se mora otrok vsakič posvetovati z vami, preden posreduje svoje podatke znancem z interneta. Pomembno pravilo: otrok se mora zavedati, da je vedno, kadar posreduje svoje osebne podatke, izpostavljen potencialni nevarnosti, da jih bo kdo zlorabil.

 • Pošiljanje fotografij

Otroku razložite, zakaj ne sme pošiljati neznancem svojih digitalnih fotografij. Tudi slike so namreč lahko hitro žrtev internetne manipulacije in se razširjajo brez mej. Zato naj velja, da bodimo pozorni pri pošiljanju slik, še posebej otroških.

Kaj z neprijetnimi sogovorniki?

Z otrokom se dogovorite, da bo nemudoma zapustil klepetalnico, če:

 • ga bo nekdo silil k dejanjem, ki se mu ne zdijo prav ali pa so mu zgolj smešna, neprijetna …
 • mu nekdo postavlja vprašanja, na katera ne želi odgovoriti.

Preverite, kako je poskrbljeno za varnost klepetalnice

 • Preverite, ali je v klepetalnici aktiven moderator. To boste lahko sklepali tudi na podlagi vljudnega, sproščenega in zabavnega pogovora med uporabniki klepetalnice.
 • Preverite, ali obstaja jasno opozorilo ponudnika, kakšna so pravila sodelovanja (glede groženj, žaljivk, sankcij in podobno)

Srečanje v živo

 • Otrok mora tako strogo razločevati znance, ki jih je spoznal na internetu (zares pozna zgolj njihov vzdevek) in prijatelje, ki jih pozna iz šole, športnih in ostalih krožkov.
 • Otroka moramo posvariti na previdnost  v primeru, da želi znanec na internetu otrokovo pravo ime, naslov in telefonsko številko. Neprijetni telefonski klici in nenapovedani obiski so sicer izredno redki, ne smemo pa jih kar tako izključiti.
 • V primeru, da se otroci na vsak način želijo sestati z osebo, ki so jo spoznali na internetu, morate ob tem upoštevati nekaj varnostnih pravil. Na tako srečanje otroka nikoli ne pustite samega, vedno ga spremljajte vi ali katera druga odrasla oseba, ki ji zaupate. Za srečanje se dogovorite na varnem in javnem prostoru. Pozanimajte se o internetnih navadah vašega otroka. Najbolje je, da vas otrok sproti obvešča o njegovih novih internetnih poznanstvih. Otroku boste najlažje svetovali o pozitivnih in negativnih vidikih interneta tako, da boste skupaj z njim pregledovali strani na internetu.

Kaj lahko naredi otrok, kadar se pri klepetanju počuti razžaljenega ali se nekdo hoče pogovarjati z njim o stvareh, ki mu niso prijetne?

 • Ena izmed rešitev je, da otrok nemudoma zapusti klepetalnico. Na internetu obstaja veliko različnih strani, na katerih se lahko pogovarjamo in tako lahko enostavno najdemo nadomestek. Vendar pa rešitev ni tako enostavna, če gre za eno izmed najbolj priljubljenih strani našega otroka in jo želi še naprej obiskovati in se obenem izogniti moteče osebe.
 • Otroku razložite, da je nadlegovanje zgolj »virtualno«, torej neosebno, kar nas sicer kljub temu razjezi, vendar pa ni resno nevarno, vse dokler niso znani osebni podatki. Vendar bodite kljub temu vedno previdni, vsako nadlegovanje morate jemati resno in ga preveriti!
 • Pogovorite se, zakaj je na internetu, drugače kot v realnem življenju, možno nekatera nadlegovanja ignorirati.
 • Nekatere klepetalnice ponujajo tudi tehnične rešitve pri takih problemih. Možno je nastaviti sezname uporabnikov, ki jih želimo ignorirati in tako se nam sporočila teh blokiranih uporabnikov ne prikazujejo več. Najbolje je, da na strani, ki ponuja klepetalnice preverite, kakšna so pravila in kako je poskrbljeno za to, da ne pride do nadlegovanja otrok.
 • Dobre spletne klepetalnice ponujajo kontaktne naslove na katere lahko uporabniki pošljejo svoja vprašanja in pritožbe. Pri poročanju nadlegovanja je smiselno, da poleg opisa problema oz. nadlegovanja pošljete tudi posnetek vašega zaslona (ang. »Screenshot«), ki bo služil kot dokazilo. Posnetek zaslona enostavno naredite tako, da na tipkovnici pritisnete tipko »Print Screen« (zgornji, desni rob). S tem ste ustvarili .jpg sliko, ki jo morate še shraniti. Odprete primeren program (npr. Word, Paint, Photoshop,…) in prilepite sliko v dokument (pritisnite tipki Ctrl + v).