Kaj preveriti pri uporabi lokacijskih storitev?

Preveri sledeče:

  • Ali imaš ustrezno urejene nastavitve zasebnosti? Nekatere geolokacijske storitve privzeto dopuščajo tudi osebam, ki niso tvoji prijatelji, da spremljajo tvoje aktivnosti. Na primer pri lokacijski storitvi Foursquare je privzeto, da bo pokazala tudi ne-prijatelju tvojo lokacijo, če se bo ta oseba "pofočkala" na istem mestu kot ti. Svetujemo ti, da preveriš svoje nastavitve.
  • Kdo lahko vidi, kje so bile posnete fotografije in video posnetki? Veliko aplikacij za fotografije in videe ti omogoča, da sam izbereš, kdo lahko vidi tvoje fotografije in video posnetke označene z lokacijo. Na primer pri aplikaciji Flickr lahko to nadzoruješ s spreminjanjem nastavitve zasebnosti lokacije za svoje fotografije ali z ustvarjanjem "ograde okoli določenega geografskega območja" (to je način, da ustvariš določene lokacije, kot je tvoj dom ali šola, bolj zasebne).
  • Kam se "pofočkaš"? "Fočkanje" na zasebnih mestih, kot je tvoj dom ali dom tvojega prijatelja, je lahko nevarno, saj nudimo nepoznanim ljudem podatke, ki jih lahko izrabijo.
  • Kako natančne so tvoje objave? Lokacijske storitve, ki ti sledijo, medtem ko spremeniš lokacijo, ti omogočajo, da zožiš ali razširiš natančnost svoje objave. Nekatere storitve ti omogočajo spremembo nastavitve, da prikažeš le mesto svoje lokacije in ne točnega naslova.
  • Ali veš kdo spremlja tvojo lokacijo? Preglej seznam svojih prijateljev in se vprašaj, ali želiš vsem tem razkrivati podatke o svoji lokaciji. Prepričaj se, da svojo lokacijo razkrivaš le tistim, ki jih res dobro poznaš.
  • Ali lahko drugi ljudje objavljajo tvojo lokacijo? Nekatera spletna mesta dopuščajo uporabnikom, da objavijo tudi lokacijo svojih prijateljev. Preveri svoje nastavitve in ne pusti vsakomur, da objavlja tvojo lokacijo.
  • Ali so posodobitve povezane z drugimi računi? Če so posodobitve na enem socialnem omrežju povezane z javnim računom na drugem, lahko objavljaš podatke večjemu občinstvu, kot si misliš. Preverite nastavitve zasebnosti vsakega računa in se prepričaj, da so vsi povezani računi vidni samo prijateljem.
  • Ali so spletne strani primerne za tvojo starost? Nekatere geolokacijske spletne strani ne dovoljujejo otrokom mlajšim od določene starosti (13 ali 18 let), da se jim pridružijo. Zaradi svoje varnosti raje upoštevaj te omejitve.