Kaj storiti, če je moj telefon okužen?

  • Najpomembneje je, da odkriješ, kaj točno je tisto, kar ti povzroča težave. To lahko pri napravah z operacijskim sistemom Android najdeš v meniju, če klikneš na »Nastavitve« in nato na »Aplikacije«. Pokaže se seznam vseh prenesenih aplikacij. V večini primerov je virus zunanja aplikacija, zato lahko že tam preveriš ali je med njimi kaj sumljivega.
  • Žal se virusi večkrat skrijejo za povsem običajnimi imeni, zato jih težje najdeš. V tem primeru je ključna preventiva, kar pomeni, da moraš biti posebno pozoren, katere aplikacije nalagaš na mobilni telefon.
  • Če pa je tvoj telefon okužen s kakšno drugo vrsto zlonamerne programske opreme, ne z virusom, je ne bo mogoče odkriti na tako preprost način. Če opaziš kakršno koli sumljivo delovanje mobilnika, ki ni nujno posledica virusa, je najbolje da povrneš tovarniške nastavitve in nato podatke znova preneseš na telefon.
  • Ključnega pomena je, da vedno izbrišeš okužene datoteke.
  • Če imaš iPhone, si bistveno varnejši, saj so zaščiteni pred zlonamerno programsko opremo (iPhone tehnično gledano sploh ne more dobiti virusa). Toda kljub temu lahko kakšna druga zlonamerna programska oprema vdre tudi v iPhone prek aplikacije iz trgovine tretjih oseb, zato ob vsakem sumljivem vedenju ponastavi svoj iPhone, znova zaženi, nastavi vse od začetka in obnovi vse varnostne kopije podatkov.

Če je virus ali katera druga okužba preveč trmasta in je ne moreš najti ali odstraniti sam, pa je najbolje da obiščeš pooblaščen servis.