Kaj storiti, če je računalnik okužen z virusom?

Da je računalnik okužen z virusom, črvom ali zlonamerno programsko opremo, opazimo, ko se začne nenavadno vesti. Njegovo delovanje se lahko upočasni, ob zagonu brskalnika se odpirajo nenavadne spletne strani, močno se poveča pretok podatkov z interneta in na internet.

  • V primeru okužbe najprej računalnik izključite iz omrežja oz. interneta.
  • Ker je računalnik že okužen, je treba prenesti antivirusni program na drug, neokužen računalnik in ga shraniti na prenosni medij npr. USB ključ (ki ga najprej formatiramo).
  • Ker noben antivirusni program ni 100 % zanesljiv, namestimo več orodij, vsaj dve ali tri. Najprej uporabimo enega in ponovno zaženemo računalnik, nato drugega in ponovno zaženemo računalnik in tako naprej. Ko uporabimo vsa orodja in ko vsa orodja kažejo na to, da je računalnik čist, smo virus najverjetneje odstranili.
  • Če ob ponovnem zagonu računalnika ugotovimo, da se je kak nezaželen program ponovno namestil, je okužba zapletenejša in je nujno, da uporabimo še druga orodja. 
  • V primeru, da tudi to ne deluje, bo računalnik treba formatirati ter na novo naložiti operacijski sistem in programe.
  • Če tega ne znate narediti sami, prosite za pomoč ali nesite računalnik k serviserju. Dodatne informacije pa lahko najdete tudi na spletnih straneh proizvajalcev protivirusne programske opreme in na različnih forumih. 
  • Za uporabnike Windows operacijskega sistema je pomembno, da se okužbe vedno čistijo prek tako imenovanega Varnega načina, kjer sistem uporablja le najosnovnejše gonilnike, potrebne za delovanje, in ničesar drugega. V tem načinu se ne zaženejo programi, ki se običajno zaženejo ob zagonu in ki so zelo pogosto tarča zlonamerne kode.

V primeru, da je računalnik okužil izsiljevalski virus, ki šifrira datoteke pa je postopanje odvisno od vrste izsiljevalskega virusa. Najpreprostejša rešitev je, obnova zaklenjenih datotek iz arhiva. Če pa to ni mogoče, pa se po pomoč obrnemo na SI-CERT.