Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kaj storiti, če otroka kdo nadleguje na spletu?

  • Otrok naj ne odgovarja na sporočila, ki so sovražna ali ga žalijo. To le še spodbudi nadlegovalca.
  • Shranite dokaze sovražnih sporočil, e-pošte, naredite zaslonske slike (print screen) ali fotografije pogovorov v klepetalnicah; zelo pomembno je, da imate dokaz nadlegovanja, če boste želeli poiskati pomoč ali primer prijaviti policiji.
  • Otroka naučite naj vam zaupa, če se mu dogajalo kaj neprijetnega prek spleta. Otrok ali vi lahko pokličete Tom telefon na anonimno in brezplačno številko 116 111, kjer mladim svetujejo pri težavah na internetu in vam dajo konkretne napotke kaj storiti.
  • Dajte mu čustveno podporo in mu zagotovite, da sam nikakor ni kriv, da se mu to dogaja. Žrtve imajo pogosto občutek, da so same krive za nadlegovanje, čeprav je jasno, da je vsako trpinčenje nedpoustno vedenje, za katerega ni nobenega opravičljivega vzroka.
  • Otrok naj pošiljatelja blokira. Ni mu treba prenašati nikogar, ki ga nadleguje.
  • Če naletite na neprimerno vsebino na spletu, jo prijavite lastnikom spletne strani. Otroško pornografijo ali sovražni govor lahko prijavite na www.spletno-oko.si.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.