Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

​Kaj storiti, če postaneš žrtev spolnega izsiljevanja preko video klepeta?

Če postaneš žrtev spolnega ali finančnega izsiljevanja prek video klepeta »sex-scam« prevare je bistveno, da skušaš ostati miren in se ne odzoveš na zahteve izsiljevanja. Izpolnjevanje izsiljevalčevih zahtev ali plačilo odkupnine ne bo preprečilo objave – nasprotno, storilci bodo čedalje bolj zahtevni, izsiljevanje pa se pogosto nikoli ne ustavi. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ukrepati, če se znajdeš v tem položaju:

  • Zagotovi dokaze! Zagotovi ustrezne dokaze, da lahko dokažeš prevaro: zaslonski posnetek računa prevaranta, dnevnik klepeta in e-poštnega prometa.
  • Prekini stik! Takoj izbriši ali odstrani izsiljevalca iz seznama prijateljev ali stikov. Ne pusti se prepričati v ponovni spolni klepet preko videa.
  • Prijavi prevarante! Administratorjem družabnega omrežja takoj prijavi uporabniški račun izsiljevalca.
  • Poišči pomoč! Če se ne želiš o tem pogovarjati s svojo družino ali prijatelji, je na voljo kar nekaj brezplačnih in anonimnih svetovanj, na katere se lahko obrneš (npr. TOM telefon).
  • Nastavi Googlovo opozorilo za svoje ime! Tako boš obveščen o vsakem novem videu ali vsakem novem izdelku s tvojim imenom.
  • Zavedaj se svojih pravic! Nihče ne sme brez tvojega dovoljenja objavljati na internet slik ali posnetkov, ki te kakorkoli izpostavljajo.
  • Če si mlajši od 18 let: 176. člen Kazenskega zakonika določa, da je vsako pornografsko ali drugo seksualno gradivo, ki vključuje mladoletne osebe, kaznivo. 
  • Vključi policijo! Kazenski pregon takšnih izsiljevalskih prevarantov je možen samo na podlagi prijave.
  • Opozori druge! Če imaš to možnost, opozori prijatelje in znance, da ne bodo tudi oni postali žrtev te prevare.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.