Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kaj storiti, če si postal žrtev spletnega nasilja?

  • Če gre za manjše zbadanje, lahko najprej poskuiš povzročitelja ignorirati. Včasih gre zgolj za izzivanje, ki se mu izogneš tako, da ga prezreš, saj se bo povzročitelj hitro naveličal, če ne bo dobil želene reakcije.
  • Komunikacijo s povzročiteljem obvezno prekini. Ne pogovarjaj se z njim, ne odzivaj se na izsiljevanje ali na grožnje. Povzročitelju zgolj sporoči, da boš obvestil odrasle in policijo, če z dejanji ne bo prenehal.
  • Če se nasilje kljub temu nadaljuje, si vsak zapis in sporočilo, ki ga prejmeš, shrani, priporočljivo, da tudi v tiskani obliki. Tako boš lahko odraslim pokazal, kaj se je zgodilo, prav tako boš imel dokaz, če boš osebo prijavil policiji.
  • Ne zadržuj tega zase. Povej staršem, učitelju, svetovalnemu delavcu ali osebi, ki jih najbolj zaupaš. Koristno je o tem govoriti z nekom, ki te bo podprl in ti svetoval kaj storiti.
  • Pozanimaj se, kakšna so pravila na spletnem mestu, kjer se to nasilje dogaja. Na večini spletnih mest je mogoče uporabnika blokirati ali ga prijaviti.
  • V nobenem primeru nikoli povzročitelju ne dajaj denarja v zameno za molk. Ne pusti se izsiljevati! V takšnem primeru pojdi na policijo, prav tako se lahko po pomoč obrneš TOM Telefon (116 111).

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.