Kaj storiti v primeru nadlegovanja na Instagramu?

Kaj storiti, če te kdo nadleguje?

  • Odstrani oznako iz slike. Samo tisti, ki sliko objavi, ji lahko doda oznake (tag), toda če je profil te osebe javen, lahko vsak, ki je označen, oznako odstrani. To storiš tako, da klikneš na svoje uporabniško ime v sporni objavi (to lahko storiš samo, če je objava javna in slediš osebi, ki te je označila).
  • Izbriši nadlegovalca iz seznama sledilcev. Če te nekdo nadleguje, lahko tej osebi preprečiš, da bi ti še sledila, tako da jo odstraniš s seznama sledilcev (če imaš račun nastavljen na »zaseben«): Pojdi v svoj profil in na vrhu zaslona pritisni na »Sledilci« (Followers). Pritisni na tri pikice na desni strani osebe, ki jo želiš odstraniti in izberi »Odstrani« (Remove). Oseba, ki si jo odstranil ne bo dobila nobenega obvestila o tem.  
  • Blokiraj nadlegovalca. Če te nekdo nadleguje, na primer tako, da te kar naprej označuje v slikah, ki ti niso všeč, ga lahko blokiraš. Tako te v bodoče ne bo mogel označiti na sliki ali omenjati v komentarjih, prav tako ne bo mogel videti tvojega profila ali poiskati tvojega računa.
    • Blokiranje v iOS: pojdi na profil osebe, ki jo želiš blokirati in klikni na gumb menu v zgornjem desnem kotu in nato izberi Block user (blokiraj uporabnika).
    • Blokiranje v Androidu: pojdi na profil osebe, ki jo želiš blokirati in klikni na tri pike v zgornjem desnem kotu (Slika 1) in nato izberi Block user (blokiraj uporabnika) – Slika 2.
  • Svoje objave lahko izbrišeš. Če želiš izbrisati katero od svoji objav, klikni na tri pike desno pod objavo (Slika 3) in izberi Delete (izbriši) - Slika 4. V tem meniju lahko svoj posnetek tudi urejaš, deliš ali pošlješ po elektronski pošti. Pozor: če si posnetke delil prek drugih omrežij, jih izbris na Instagramu ne bo odstranil iz teh omrežij.
  • Prijavi neprimerne objave in profile. Neprimerne slike, videe in komentarje drugih lahko prijaviš, če kršijo Instagramove Pogoje uporabe. Za prijavo slike ali videa klikni na tri pike pod posnetkom (Slika 3) in izberi Report inappropriate ( Prijavi neprimerno) - Slika 5. Če je nujno se obrni na naše Središče za pomoč in najdi povezavo do zlorabe, ki jo želiš prijaviti. Če želiš prijaviti neprimeren profil, klikni na tri pike v zgornjem desnem kotu, ko se nahajaš na profilu, in izberi opcijo Report Inappropriate (Slika 2). Če želiš prijaviti neprimeren komentar, klikni na ikono za komentar levo pod sliko, pritisni na komentar, ki ga želiš prijaviti. Prikazalo se ti bo okno, kjer imaš več možnosti: komentar lahko izbrišeš, nanj odgovoriš, pogledaš profil, kopiraš besedilo in izbrišeš ter prijaviš, ker gre za nadlegovanje ali spam oz. goljufijo (Slika 6). 
  • Uporabi močno geslo in ga ne deli niti z najboljšimi prijatelji. Uporabljaj različna gesla za različne storitve.