Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako izbrati pametno geslo?

  • Za gesla do svoje pošte profilov, igre ne uporabljaj osebnih podatkov, kot so tvoje ime, priimek, rojstni datum ...
  • Premisli, katere druge podatke o tebi ve širok krog ljudi: ime tvojega psa/mačke/hrčka, tvoja najljubša skupina ipd. - tudi to niso pametna gesla.
  • Na sploh besede, ki jih najdeš v slovarju, niso dobra gesla, boljša je kombinacija vsaj osmih znakov, ki naj vsebuje velike in male črke, pa tudi kakšno število ali ločilo.
  • Zakomplicirano geslo si najlažje zapomnimo tako, da ga povežemo s stavkom, ki nam nekaj pomeni, npr. »Enkrat ni nobenkrat«. To lahko zapišemo z začetnicami, ki jih nadomestimo tudi s številkami in znaki: 1-xn0-x. 
  • Dobro je imeti različna gesla za različne račune. Če ti nekdo ukrade ali ugane eno geslo, tako ne bo imel dostopa do vseh drugih računov. Lahko vzameš isto osnovo in dodaš črke glede na to, za kateri račun gre. Na primer, Facebook: 1-xn0-x#FB, Twitter: 1-xn0-x#TW, Gmail: 1-xn0-x#GM itn. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.