Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako izbrati pravi filter za neprimerne vsebine?

Čeprav trenutno popoln program za filtriranje neprimerne vsebine na trgu ne obstaja, je na voljo kar nekaj dobrih rešitev.


Evropsko testiranje: Tu lahko preverite, kateri programi so za vas optimalni glede na starost otroka, napravo, operacijski sistem, jezik, itd. (študija po naročilu Evropske komisije SIP-BENCH)


Spodaj predstavljamo še ocenjevanje filtrov pri TopTenREVIEWS. Ocenjevali so po naslednjih kriterijih:

  • Enostavnost uporabe
  • Učinkovitost filtriranja
  • Način filtriranja
  • Poročanje o aktivnostih na internetu
  • Filtriranje ključnih besed v tujih jezikih
  • Filtriranje in blokiranje različnih spletnih aktivnosti

   
Način in učinkovitost filtriranja

Najboljši internetni filtri zanesljivo filtrirajo sporne vsebine obenem pa ne blokirajo dobrih strani, kar je ravnotežje, ki ga je pravzaprav težko zagotoviti. Dobri filtri uporabljajo kombinacijo tehnik filtriranja po URL-jih, ključnih besedah in sprotno filtriranje glede na vsebino. Ko izbiramo, je dobro pomisliti tudi na to, da bomo lahko nivo filtriranja nastavili po meri za vsakega družinskega člana posebej. 

Filtriranje in blokiranje različnih spletnih aktivnosti

Programi za filtriranje naj bi blokirali ali filtrirali vse večje aktivnosti na internetu, kot so dostop do interneta, klepetalnic, e-pošte, P2P omrežij... Dobri programi pa omogočajo tudi filtriranje v različnih jezikih, da se uporabniki ne morejo izogniti filtru z iskanjem neprimerne vsebine v drugem jeziku.

 

  Vir: TopTenREVIEWS

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.