Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako nastavim svoj brskalnik, da bo primeren za otroka?

Kako nastavim svoj brskalnik, da bo primeren za otroka?

Osnovni varnostni ukrep je nastavitev primerne začetne/domače strani v brskalniku, ki naj ima otroku ustrezno vsebino. Tako bo otrok, ko bo odprl brskalnik, zagotovo našel na začetni strani le njemu primerno ponudbo.

  • V Internet Explorerju lahko začetno stran nastavite v meniju Orodja/Internetne možnosti.
  • V brskalniku Mozilla Firefox lahko začetno stran nastavite v meniju Orodja (Tools)– Možnosti (Options) – Startup.

Strani, ki jih vaš otrok najraje obiskuje, lahko enostavno shranite v meniju Priljubljene oziroma »Zaznamki«.

  • Internet Explorer: Pojdite na stran, ki jo želite dodati med priljubljene, odprite meni Priljubljene in kliknite Dodaj.
  • Mozilla Firefox: Pojdite na stran, ki jo želite dodati med zaznamke, odprite meni Zaznamki in kliknite Dodaj med zaznamke.

Na tak način bo vaš otrok lahko enostavno izbral iz menija stran, ki jo želi obiskati, ob tem pa mu ne bo treba vsakič znova iskati naslova na spletnem iskalniku, kjer lahko naletijo na neprimerno vsebino.

V spletnem brskalniku lahko nastavimo tudi stopnjo prepustnosti za določene vsebine, s čimer otrokom preprečimo dostop do nezaželenih spletnih vsebin.

  • Internet Explorer: V meniju Orodja (»Tools«) izberite Internetne možnosti (»Internet Options«) in nato jeziček Vsebina (»Content«), kjer lahko v odseku Svetovalec o vsebini (Content Advisor) nastavite prepoved dostopa do nezaželenih spletnih vsebin, kot so npr. pornografske vsebine.
  • Mozilla Firefox: Omogoča različne dodatke (Add-on), ki otrokom omogočijo varno deskanje.

Foto: Računalniške novice

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.