Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako poskrbeti za svoj spletni ugled?

Poskrbi za svoj spletni ugled

  • Pri ravnanju s svojimi podatki na družabnih omrežjih in na spletu bodi previden, na profilu/spletu ne objavljaj osebnih podatkov, kot so telefonska številka, e-naslov, domač naslov in naslov šole.
  • Preden objaviš kakšno svojo fotografijo, vedno premisli, kako jo bodo drugi sprejeli.
  • Tudi tvoji komentarji na forumih, družabnih omrežjih in drugod po spletu ustvarjajo sliko o tebi, poskrbi, da te bodo prikazali v lepi luči.
  • Tvoje neprimerne objave o tebi ali drugih lahko imajo posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve, prav tako pa se lahko soočiš s pravnimi posledicami. Zato premisli, kdo vse lahko vidi tvoje objave in kakšen vpliv lahko ima to nate zdaj in v prihodnosti.
  • Vsake toliko se poguglaj, v spletni iskalnik vpiši svoje ime in priimek in preveri rezultate. Da bi dobil bolj natančne rezultate, vpiši ime in priimek v narekovajih (npr. »Blaž Petek«). To je dober način, da preveriš, kaj lahko vsak najde o tebi na spletu. Si zadovoljen z rezultati ali bi raje kaj umaknil iz spleta?
  • Veliko tega, kar objaviš in počneš na spletu je javno dostopno, kar pomeni, da tega ne vidijo le tvoji prijatelji, s katerimi načeloma želiš deliti svoje objave. Zato je najbolje, da se pred vsako objavo svojih fotografij vprašaš, ali bi te motilo, če bi to fotografijo, podatek, video videl neznanec.  
  • Tudi če pošiljaš zasebna sporočila ali imaš zaseben profil na družabnem omrežju, ne moreš nadzorovati, kaj bodo s tvojimi podatki storili tvoji prijatelji. Zato skrbno premisli, preden deliš sporne fotografije ali sporočila na spletu ali preko mobilnega telefona.
  • Prav tako ne pozabi na spletni ugled drugih! Če nimaš dovoljenja prijatelja, da objaviš njegovo fotografijo, potem tega ne smeš storiti. Prav tako premisli, preden komentiraš prijateljevo sliko ali napišeš kaj na splet o nekom drugem.
  • Skrbno preberi navodila, funkcije in pogoje uporabe družabnega omrežja, ki ga uporabljaš. Še posebej je pomembno, da pogledaš, kako nastaviti, da bo tvoj profil čim bolj zaseben.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.