Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako preprečiti zasvojenost z mobilnim telefonom?

  • Ne zamenjaj pravih prijateljev in druženja v živo za mobilnik. Nikomur ni všeč, da se nekdo med pogovorom z njim poleg ukvarja še s svojim mobilnikom in je hkrati prikopljen še na množico drugih komunikacij in informacij, to so potrdile tudi raziskave med mladimi.

  • Ne ukvarjaj se z mobilnikom med jedjo, družinskim kosilom, med poukom, v kinu, gledališču … Posvečaj se temu, kar delaš, kaj gledaš, kaj ješ, s kom si. Mobilnik lahko počaka!

  • Ponoči imej mobitel izklopljen (sevanje). Trdnih dokazov o vplivu sevanja ni, a pazljivost vseeno ni odveč. Kar zadeva otroke, obstajajo hipoteze, da so otroci med 3. in 15. leta občutljivejši na elektromagnetna sevanja, zato je bolje, da čim manj uporabljajo mobilnike. V smislu časovne omejitve ni znanih točnih vrednosti. V smislu upoštevanja načela previdnosti pa se omenja 30 minut na dan. (doc.dr. Peter Gajšek, direktor Inštituta za neonizirana sevanja - www.inis.si). Telefoniraj na območjih, kjer je dobra pokritost s signalom, saj je tam sevanje manjše, priporočamo tudi uporabo vrvičnih slušalk.

  • Ne zamujaj pomembnih dogodkov v življenju samo zato, ker moraš biti non-stop priklopljen na svoj telefon. Postajamo odvisni od informacij, ki nam, ko presežejo določeno količino ne koristijo več (dokazano), ampak pravzaprav ustvarjajo stres, pojavlja se fragmentacija koncentracije, nismo več sposobni osredotočiti se poglobljeno na eno stvar, ampak spremljamo vse, a zelo površno.

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.