Kako ravnati, če naletiš na nasilne ali sovražne vsebine?

  • Nasilne in sovražne vsebine, posnetke prijavi tam, kjer jih vidiš. Sovražni govor in posnetke spolnih zlorab otrok pa lahko prijaviš tudi na www.spletno-oko.si.
  • Ne deli oz. ne razširjaj naprej! Kričanje, preklinjanje, pretepanje in klofutanje se ti morda zdi zabavno, vendar pomisli, da so ljudje v YouTube posnetkih resnični. Kako bi se počutil, če bi bil na posnetku tvoj dobri prijatelj, ki ga pretepajo ali mu na kakršenkoli drug način škodujejo? Razširjanje nasilnih in sovražnih vsebin ima lahko resne posledice tako v družbi (lahko gre za kazniva dejanja) kot tudi doma - tvoji starši gotovo ne podpirajo nasilja, zato te lahko kazen doleti tudi od njih.
  • Povej odrasli osebi, ki ji zaupaš in se pogovori z njo, če naletiš na nasilno ali sovražno vsebino, ki te vznemiri ali ti vzbuja neprijetne občutke.
  • Ne ustvarjaj posnetkov ali vsebin, ki prikazujejo nasilje ali sovraštvo. Pretepanje in snemanje pretepanja ni primerno in je lahko tudi kaznivo! Ko nekomu povzročamo trpljenje, to ni zabava, ampak ustrahovanje in ima resne posledice tako za žrtve kot za povzročitelje.
  • Ko enkrat nekaj objaviš, izgubiš kontrolo nad to objavo - pri ustvarjanju slik ali videoposnetkov se moraš tega zavedati. Le-ti lahko za vedno ostanejo na internetu in jo lahko vidi kdorkoli. Če boš po objavi posnetka spoznal, da je preveč nasilen ali žaljiv, bo lahko že prepozno in ga ne boš mogel umakniti z interneta, tudi če boš hotel.