Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako se lahko zaščitiš pred spletnim nasiljem?

  • Preveri svoje nastavitve zasebnosti. Prvi korak k zaščiti je, da paziš na svojo zasebnost. Preglej nastavitve na vseh družabnih omrežjih in drugih spletnih mestih, ki jih uporabljaš. Na Facebooku lahko na primer prilagodiš svoje nastavitve, tako da lahko samo ljudje, ki jih izbereš, vidijo tvoje osebne podatke in objave. Na tak način boš omejil dostop neznancem do svojega profila.
  • Premisli, preden objaviš. Na internetu je vse javno, ne pozabi. Ne objavljaj neprimernih fotografij ali videoposnetkov, ki bi jih lahko kdo grdo izkoristil.
  • Ne razkrivaj podrobnosti o sebi (naslova, telefonske številke itd.). Tvoji osebni podatki morajo to tudi ostati – osebni.   
  • Geslo naj bo tvoja skrivnost. Ne zaupaj ga nikomur niti svojemu najboljšemu prijatelju. Če ima nekdo dostop do tvojega uporabniškega imena in gesla, lahko to izkoristi na neprijeten način in lahko postaneš tarča žaljivk in posmeha, zato pazi, da imaš dostop do svojega profila samo ti.
  • Ignoriraj sporočila neznancev, ne odpiraj jih in ne odgovarjaj nanje. Prav tako se ne odzivaj in ne pošiljaj naprej verižnih sporočil.
  • Ne provociraj in ne trolaj. Pogost vzrok za začetek nasilja je namensko ali nenamensko provociranje, izzivanje. Vsak ima svoje mnenje, zato ne vsiljuj svojega mnenja drugim. Mnenja so različna in dopusti, da se nekdo s teboj ne strinja.
  • Izogibaj se nasilnim dejanjem. Nasilje običajno vodi v še več nasilja. Že majhna, dokaj nedolžna žaljivka je lahko vzrok, da te nekdo začne žaliti, trolati ali izsiljevati.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.