Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako se z otrokom pogovoriti o sekstingu?

Najboljši pristop k pogovoru o sekstingu z otrokom je brez obsojanja in informativno naravnan. Odprtost dialoga pušča otroku prostor za pogovor, namesto da bi te stvari skrivali. Prav tako imejte v mislih, da so si izraz seksting pravzaprav izmislili mediji, tako da imajo lahko vaši otroci za to kakšno drugo ime.

Prebijte led s sledečimi vprašanji:

  • Si že slišal/a za seksting? Kakšno je tvoje mnenje o tem?
  • Zadnjič sem bral/a v časopisu zgodbo, kako je nek otrok zašel v težave, ker je pošiljal [tu vstavite svoj izraz – gole, seksi, namigujoče …]  slike prijateljem prek spleta/mobilnega telefona. A ti si že slišal/a za kaj takega?
  • Se lahko pogovoriva o stvareh, ki si jih s prijatelji pošiljate prek spleta? Rad/a bi se prepričal/a, da dobro paziš nase in na svoje prijatelje.

Namesto, da vi vodite pogovor, raje čim bolj poslušajte svojega otroka. Morda se z vami ne bo strinjal in bo navajal svoje trdne razloge, zakaj se jim to ne zdi neprimerno početje. Pomagajte jim razumeti in premisliti o možnih posledicah takega početja. Spodbudite jih k lastnim zaključkom o tem, kakšno sliko o sebi želijo predstaviti svetu.

Skupaj se dogovorite o tem:

  • kakšne slike je primerno deliti z drugimi in na spletu
  • kaj naj otrok naredi, če ga nekdo nagovarja k temu, da pošlje svoje razgaljene slike
  • da otrok ne sme zaupati ljudem, ki jih spozna na spletu in ga prosijo za njegove razgaljene slike - to lahko vodi v izsiljevanje za še več slik ali denar (slovenski najstniki so bili že večkrat žrtve kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s takim izsiljevanjem)
  • kako pomembno je, da se otrok zaveda, da nad slikami, ki jih nekomu pošlje, izgubi ves nadzor
  • da je razpošiljanje slik drugih ljudi, prijateljev nedopustno
  • da mora otrok znati reči ne. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.