Kako se zaščitim pri igranju spletnih iger?

Stiki z neznanci: Zapomni si, da nikoli ne veš kdo se skriva za avatarjem oziroma likom v igri. To pomeni, da soigralcem, ki jih ne poznaš, nikoli ne smeš zaupati. Lahko imajo slabe namene, zato ne izdajaj svojih osebnih podatkov, ne razkrivaj svoje lokacije in ne pošiljaj nobenih svojih fotografij ali videoposnetkov. Poskusi ostati čim bolj anonimen, komunikacijo z osebo, ki te nadleguje ali ustrahuje pa nemudoma prekini. Veliko iger omogoča tudi blokiranje ali prijavo soigralcev.

Neprimerno vedenje soigralcev: Če se nekdo od soigralcev neprimerno obnaša, ga najprej na to opozori. Veliko igralcev se v igro pretirano vživi in morda bo dovolj, če mu na lep način dopoveš, da takšno obnašanje ni primerno. Če pa kljub temu nadaljuje z nasilnim ali neprimernim vedenjem, pa ga lahko blokiraš ali prijaviš (pri igrah, ki to omogočajo). Pri spletnih igrah, ki nimajo možnosti prijave ali blokiranja soigralcev, preprosto prekini igranje s takšno osebo.

Neprimerne vsebine: Precej spletnih iger žal nima vzpostavljenega nadzora glede vsebin. Tiste, ki imajo, pa imajo vedno tudi oznako od katere starosti naprej je igra primerna za igranje. Če si premlad za igro, ki si jo želel igrati, je razlog najverjetneje v vsebini, ki ni primerna za tvojo starostno skupino. Poišči igro, ki je primerna zate, saj boš na takšen način zaščitil samega sebe. Za vsako starostno skupino se najde ogromno kakovostnih in zabavnih spletnih iger.

Tehnična tveganja: Spletne igre so popolne za širjenje virusov in zlonamerne programske opreme. Večina napadov pride prek spletnih strani z igrami programskega jezika Java in med igralci prek storitev za izmenjavo datotek, zato je zelo pomembno, da paziš, kaj prenašaš oziroma s katerih virov prenašaš. Nikoli ne prenesi datoteke iz tebi neznanega vira oziroma od osebe, ki je ne poznaš.

Nakupi: Ker za nekatere nakupe potrebuješ pravi denar (z vnosom številke kreditne ali debetne kartice) se o tem vedno pogovori s svojimi starši. Nikoli ne opravljaj nakupov na lastno pest. Če ti starši dovolijo opraviti nakupe, pa bodi predvsem pozoren na to, koliko denarja boš zapravil. Zneski so pogosto majhni, zato se hitro zgodi, da začneš zapravljati preveč in ta znesek potem naenkrat naraste.

Zasvojenost: Postavi si omejitev časa, ki ga imaš namen porabiti za igranje iger. Te omejitve se drži, ne glede na to kje si v igri ostal in koliko ti še manjka do preboja na naslednjo raven. Če imaš občutek, da boš to težko upošteval, prosi starše naj ti pomagajo z nadzorom in ti postavijo pravila glede igranja. Ne pozabi na druge dejavnosti, kot so športi na prostem, branje knjig, gospodinjska opravila ali preživljanje časa s prijatelji in družino. Tako boš manj osredotočen na igranje in ne boš ob igrah preživel preveč časa.