Kako se zaščititi pred trolanjem?

Prav gotovo si na internetu že naletel na pojav, ki ga imenujemo trolanje (angleško trolling). Spletni forumi, družabna omrežja, aplikacije za klepet in druga spletna mesta so polna komentarjev, ki provocirajo druge uporabnike z žalitvami, neprimernimi šalami in grožnjami. Običajno gre za obliko spletnega nadlegovanja, ki ga moraš jemati resno. Posamezniki trolajo iz različnih razlogov in na različne načine, nekateri izmed njih pa niso očitni na prvi pogled. Sealioning je na primer vrsta trolanja, pri katerem storilec z vljudnim tonom nadleguje uporabnike z vztrajnimi zahtevami ali ponavljajočimi se vprašanji in situacijo obrne tako, da on izpade žrtev. Poleg tega lahko troli nadlegujejo uporabnike tudi tako, da izražajo navidezno skrb za uporabnika, a ga v resnici želijo le žaliti in ponižati. Ta dva načina sta precej bolj prikrita od nam najbolj poznane oblike trolanja, pri kateri gre za neposredno provociranje v obliki žaljenja. Prav tako lahko zaslediš tudi t. i. spodbujanje trolanja (incitement trolling), kjer troli ne napadejo žrtve neposredno, ampak citirajo ali širijo sporočilo nekoga, s katerim se ne strinjajo, in s tem omogočijo, da je žrtev napadena s strani drugih.

Kako pa se lahko zaščitiš pred trolanjem?

1. Bodi samozavesten

Ne pusti trolu, da ti pride do živega. Morda se sliši preprosto, a večkrat se zgodi, da nam lahko žaljiv komentar popolnoma pokvari razpoloženje in našo samopodobo. Zavedaj se, da troli zgolj iščejo šibko točko in kljub temu da se morda žalitve zdijo osebne, v resnici niso. Bodi samozavesten in o trolu preprosto ne razmišljaj.

2. Ignoriraj trola

Ne odgovarjaj mu in si komentarjev ne jemlji k srcu, saj trol zgolj išče pozornost. Če mu nameniš svojo pozornost in če pokažeš, da te je razjezil ali užalil, to zanj pomeni zmago.

3. Blokiraj trola

Če se ti zdi, da ignoriranje ne pomaga, in trol nadaljuje s provociranjem, ga lahko blokiraš ali prijaviš. Tako na družabnih omrežjih kot tudi na spletnih forumih obstajajo možnosti za prijavo ali blokiranje. To je najpreprostejši in najhitrejši način, da odstraniš trola, ki s svojimi komentarji žali uporabnike in kvari pogovor.

4. Pogovori se z bližnjimi

Če ti je kljub temu trol prišel do živega in so te njegovi komentarji razburili ali prizadeli, se obrni na pomoč k družini in prijateljem. Ne prepiraj se s trolom in ne drži tega v sebi, ampak se zaupaj nekomu, ki ti je blizu. Verjemi, po pogovoru ti bo odleglo in o trolu ne boš več razmišljal.

5. Bodi pazljiv pri odgovarjanju na komentarje

Če si se slučajno odločil, da boš odgovoril na komentarje in trolu poskusil dokazati svoje ter ga na tak način utišati, bodi zelo previden. Tvoji komentarji so lahko hitro izvzeti iz konteksta in ljudje bodo obsojali tebe. Je pa to le redko uspešno in pogosto se sprevrže v besedno vojno, ki ima lahko še hujše posledice.