Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako skrbeti za psihično dobro počutje na internetu?

Včasih nas stvari na internetu spravijo v slabo voljo, potrejo, razjezijo ... Nekaj napotkov, kako poskrbeti za dobro počutje sebe in drugih pri uporabi interneta:

  • Tudi na internetu ni vse zlato, kar se sveti. Na spletu objavljamo samo najlepše trenutke, slike in podobe samih sebe in svojih življenj. To pa ne pomeni, da v resnici tudi živimo vsak dan tako. Zato se čim manj primerjaj z drugimi in njihovimi življenji, ki jih objavljajo na spletu. Sledi temu, kar si in kar je všeč tebi, svojim zanimanjem in talentom.
  • Upri se vrstniškim pritiskom, pritisku družbe  k objavljanju slik, razgaljanju samega sebe na internetu. Prisluhni sebi in spoštuj svoje meje. Kaj so tvoje potrebe in želje, tvoji pogledi – sledi njim in ne drugim.
  • Na internetu (in v revijah) se objavljajo fotografije ljudi, obrazov, teles, ki so retuširane – računalniško obdelane na način, da ustrezajo nekim lepotnim idealom v naši družbi. Ceni svoje telo takšno, kot je. Skrbi zanj, da bo zdravo in se ne primerjaj z nerealnimi podobami zvezdnikov, zvezdnic, manekenov in manekenk.
  • Poskrbi za to, da tvoja samopodoba, počutje in sreča ne bosta odvisna od tega, kakšne odzive dobivaš na svoje objave na spletu. Čim manj se oziraj na negativne komentarje, raje se osredotoči na pozitivne.
  • Življenje ni samo splet. Dovoli si vsake toliko popolnoma odklopiti za kakšen dan ali dva. Vsak dan si privošči čas zase in svoja zanimanja, brez da non-stop pogleduješ na telefon. Ko ješ, se družiš s prijatelji, družino, se rekreiraš, si v naravi, naj bo telefon stran od tvojih misli in dosega roke.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.