Kako skrbeti za psihično dobro počutje na internetu?

Včasih nas stvari na internetu spravijo v slabo voljo, potrejo, razjezijo ... Nekaj napotkov, kako poskrbeti za dobro počutje sebe in drugih pri uporabi interneta:

  • Tudi na internetu ni vse zlato, kar se sveti. Na spletu ljudje objavljamo samo najlepše trenutke, slike in podobe samih sebe in svojih življenj. To pa ne pomeni, da v resnici tudi živimo vsak dan tako. Povsem normalno in povsem v redu je, da tvoja realnost ni takšna kot v objavah na družbenih omrežjih. Pravo življenje, z vsemi vzponi in padci, je tisto, ki ga živiš, se iz njega učiš in razvijaš.
  • V redu si, takšen/takšna, kot si. Vrednosti tvojega življenja ne določajo »idealni« posnetki in slike na spletu. Verjemi, tvoja realnost je zanimivejša. Sprejemi in sledi temu, kar si in kar je všeč tebi, svojim zanimanjem in talentom.
  • Vrstniškim pritiskom in pritisku družbe k objavljanju slik, razgaljanju samega sebe na internetu se lahko upreš. Vso pravico imaš do zaščite svojih meja, do občutka varnosti, do tega, da rečeš NE. Prisluhni sebi: sam/a zase veš bolje kot drugi, kaj so tvoje potrebe in želje, tvoji pogledi na stvari.
  • Na internetu (in v revijah) se objavljajo fotografije ljudi, obrazov, teles, ki so filtrirane, retuširane, računalniško obdelane na način, da ustrezajo lepotnim idealom v naši družbi. Taki posnetki niso resnični, popolnosti ni! Lepa ali lep si, kakršen si! Skrbi za za svoje telo in ga ceni takšno, kot je. 
  • Vplivneži na spletu na prikazujejo resničnega življenja in resničnih sebe, temveč zaigrano podobo, za katero pogosto skrbi celo celotna ekipa. Ti pa imaš resnično dragocenost – svoje resnično življenje in svoj resnični jaz, ki ju lahko živiš.
  • Ko objavljaš na spletu, lahko doživiš tudi neprijetne, namerno grobe ali žaljive odzive. Taki odzivi povedo vse o tistem, ki jih je napisal, in nič o tebi - zato naj ne vplivajo na tvoje življenje in samopodobo. Zase in za svoje počutje lahko poskrbiš tako, da jih ignoriraš in se ukvarjaš s pozitivnimi.
  • Naroči se in sledi tistim objavam, profilom, stranem na internetu, ki te spravijo v dobro voljo, sprožajo pozitivna čustva, te zanimajo, navdihnejo in napolnijo na pozitiven način ter ti dajejo zanimive ideje za izboljšanje sebe in svojega življenja. Blokiraj ali stišaj pa tiste profile, ki na tvoje razpoloženje in počutje vplivajo slabo. 
  • Izogibaj se t.i. doomscrollingu, nenehnem brskanju po negativnih novicah. Iskanje novic v okolju, polnem negativnih vsebin, namreč sproži tesnobo in stres. Kar nam spet poveča potrebo po informacijah, da bi se počutili, kot da imamo vse pod nadzorom. Tako nadaljujemo z iskanjem, ki prinese le še več negativnih novic. Iz tega začaranega kroga stopiš tako, da se zaveš, kaj se dogaja in kako se ob tem počutiš ter sam sebe zaščitiš tako, da prenehaš iskati in brskati po slabih novicah. Ko se počutiš slabo, si raje oglej kakšen smešen ali prisrčen video, zavrti si priljubljeno glasbo in zapleši v svoji sobi. 
  • Življenje ni samo splet. Dovoli si vsake toliko popolnoma odklopiti od interneta za kakšen dan ali dva. Vsak dan si privošči čas zase in svoja zanimanja, brez da non-stop pogleduješ na telefon. Ko ješ, se družiš s prijatelji, družino, se rekreiraš, si v naravi, naj bo telefon stran od tvojih misli in dosega roke.