Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako ukrepati če se med učenci pojavi spletno nasilje?

  • Žrtvi zagotovite svojo podporo in pomoč. Povejte učencu, da je naredil prav, da se je obrnil na vas in mu dajte vedeti, da bo dobil pomoč s strani učiteljev, ravnatelja in šolskih svetovalnih delavcev.
  • Sprožite preiskavo. Obvestite ravnatelja, šolskega svetovalnega delavca in starše žrtve ter storilca.
  • Prijavite zadevo družabnemu omrežju ali aplikaciji, kjer se je nasilje zgodilo.   
  • Zberite dokaze. To je mogoče storiti s posnetkom zaslona ali s tiskanjem, nikakor pa učencu ne dovolite, da bi žaljiva sporočila ali zapise izbrisal. Razložite mu, da se lahko situacija razišče zgolj, če imate dokaze.
  • Učencu razložite, kako se pravilno odzvati na nastal položaj. Povejte mu, naj ne odgovarja na žaljiva sporočila in zapise ter popolnoma prekine komunikacijo s storilcem.
  • Informirajte učenca o zasebnosti in varnosti na internetu ter mu svetujte, kaj storiti, da se stvar ne ponovi.
  • Ker mora šola imeti izdelan sistem ukrepov, ki se nanaša tudi na uporabo informacijske tehnologije v šolah, se pozanimajte, kakšni so ti ukrepi in na kakšen način lahko pomagajo pri nastali situaciji.
  • Lahko se obrnete tudi na strokovnjake pri Safe.si, ki vam bodo skušali svetovati, kaj storiti v danem primeru.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.