Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako varno igram igre preko spleta?

  • Neznancem v igri ne izdajaj osebnih podatkov. Če igralec prosi za osebne podatke, se zanj ne zmeni. Če vztraja, ga odločno zavrni in povej odrasli osebi, ki ji zaupaš. 
  • Bolje, da sploh ne klepetaš s soigralci, ki jih ne poznaš.
  • Uporabi anonimni igralni vzdevek (nickname), ki ne razkriva tvojega imena, priimka, starosti, spola, lokacije. Namesto »Peter iz Kranja« tako raje uporabi vzdevek na primer »smrkec« ali »plavalec«. 
  • Če se kadarkoli med igranjem igre na spletu počutiš neprijetno ali opaziš, da se drugi igralci neprimerno obnašajo, prosi igralca naj preneha in povej staršem ali osebi, ki ji zaupaš.
  • Če igralec vztrajno nadaljuje, potem ko mu je rečeno, naj preneha, takoj zapusti igro in sodeluj z odraslim pri prijavi incidenta gostitelju igre ali na www.pegionline.eu/sl/.
  • Preden začneš igrati igro preko spleta, si preberi izjavo igralnega mesta o zasebnosti. Prosi starše, da izjavo pregledajo skupaj s tabo in ti razložijo, če je kaj nejasnega.
  • Preberi tudi splošne pogoje gostitelja igre: splošni pogoji storitve so seznam postopkov, ki ga objavi večina spletnih igralnih mest. Prepovedujejo verbalno nadlegovanje, neprimeren jezik ali vsebino, zalezovanje in poskuse zavajanja drugih igralcev. Če opaziš, da eden izmed igralcev to krši in je npr. nesramen do drugih igralcev, ga takoj prijavi. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.