Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako varno in odgovorno klepetati prek videa?

  • V videu ne počni ničesar, kar bi lahko obžaloval v prihodnosti. Prijatelji lahko namreč naredijo zaslonsko sliko in posnamejo tvoje neprimerno obnašanje. Če te torej prijatelj nagovarja, da se slečeš pred kamero ali poveš nekaj, česar kar ne želiš povedati ali narediš kakšno drugo neumnost, nikar! Saj ne želiš, da to vidi ali sliši cela šola, kajne?
  • Na nekaterih straneh, ki omogočajo video klepet, te bodo morda kontaktirali neznanci. Z neznanimi ljudmi se ni pametno pogovarjati, saj nikoli ne veš, kaj je njihov namen. Nekateri imajo morda neprimeren ali škodljiv namen in bodo od tebe zahtevali, da počneš kaj, kar te lahko spravi v zadrego.
  • Če se boš vendarle odločil za klepet z neznanci, bodi še posebej pozoren, da ne poveš kje živiš, svojih osebnih podatkov ali kakršnihkoli drugih informacij, s katerimi bi ti lahko ta oseba kasneje škodila. Zavedaj sem da lahko marsikaj razbere tudi že iz video klepeta (kakšno sobo, stanovanje imaš, kje približno, ali si sam ...)
  • Če želi s teboj nekdo klepetati preko videa, vendar se pri tem počutiš neprijetno in se s to osebo ne želiš pogovarjati, ni nič narobe, če tako povabilo tudi zavrneš ali ignoriraš, še posebej, če gre za neznano osebo. To osebo lahko tudi blokiraš ali prijaviš administratorju spletne strani. Povej tudi staršem.
  • Si se v videoklepetu z nekom že razgalil in ta oseba je to posnela in grozi, da bo objavila na spletu, če ne narediš še česa, kar želi? Nemudoma to povej odrasli osebi. Ne pusti se izsiljevati!
  • Te morda kak sošolec preko video klepeta žali, izsiljuje ali te kakorkoli ustrahuje? Prijavi ga! Ustrahovanje ni kul in ne dovoli nikomur, da to počne!
  • Kot že veš, je zasebnost ena izmed najbolj pomembnih stvari. Zato svojega gesla do uporabniškega računa video klepeta ne zaupaj nikomur, niti  fantu oz. punci ali najboljšemu prijatelju.
  • Video klepet uporabljaj čez dan. Če boš klepetal dolgo v noč, bo zjutraj zelo težko vstati in zbrano misliti v šoli.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.