Kako zaščitim svoj iPhone?

  • Operacijski sistem iOS je zasnovan tako, da je zelo varen, iPhone pa praktično ne more dobiti virusa. A obstajajo grožnje, na katere moraš biti pozoren, tudi če imaš iPhone. Neželena pošta, prestrezanje podatkov v omrežju, grožnje zasebnosti in tako naprej so le nekatere izmed njih. Ker iPhoni nimajo protivirusnih programov, je zato toliko bolj pomembno, da svojo napravo zaščitiš na druge načine.
  • Vklopi VPN (virtual private network oziroma navidezno zasebno omrežje). Gre za orodje, ki ti nudi zaščito pred vdori v zasebnosti, saj ti pomaga, da skriješ svojo lokacijo, identiteto in zaščitiš svojo povezavo.
  • Poskrbi, da vedno uporabljaš tisti trenutek najnovejšo posodobitev sistema (vključno z manjšimi posodobitvami). Hekerji občasno najdejo napake v sistemu, kar jim lahko omogoči dostop do tvojih osebnih podatkov. Nove posodobitve so dober način za popravljanje vseh teh napak in lukenj, ki jih hekerji odkrijejo, zato je najbolje, da vedno preneseš posodobitve, saj boš na takšen način bolj zaščiten.
  • Dober način zaščite pri kraji je možnost "Najdi svoj iPhone" oziroma »Find my iPhone«. Če si izgubil svoj iPhone, oziroma ti ga je nekdo ukradel, ti bo ta možnost pomagala, da se preko druge naprave povežeš v svojo in izbrišeš vse osebne podatke, do katerih bi lahko tat ali heker dostopal.
  • Vklopi možnost avtomatskega brisanja vsebine po desetih napačno vtipkanih geslih. To je odlična zaščita, če bi nekdo želel dostopati do tvoje naprave in s tem tvojih podatkov s pomočjo ugibanja gesla. Po desetih napačno vnesenih geslih bo iPhone samodejno izbrisal vso vsebino in tako naredil pametni telefon neuporaben za hekerja.
  • Izklopi dostop do Siri, ko je zaslon zaklenjen. Ne glede na to, kako koristna je Siri, lahko hekerjem priskrbi tvoje osebne podatke. Siri pogosto prosi za nekakšno preverjanje, preden omogoči dostop do stikov, fotografij in drugih vrst občutljivih informacij, a hekerji lahko najdejo rešitve, ki popolnoma zaobidejo to zaščito in omogočijo enostaven dostop do naprave. Zato je najbolje, da onemogočiš dostop do Siri na zaklenjenem zaslonu.