Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Na kaj biti pozoren, če otrok uporablja Twitch

Tako kot na drugih spletnih platformah, lahko tudi Twitch-u naletimo na vsebine, ki so neprimerne za otroke in mladostnike. V namen čim boljše zaščite otrok in mladostnikov, obstajajo sicer številne nastavitve, ki omejujejo otrokov stik z drugimi uporabniki – kot na primer blokiranje povabil v zasebno klepetalnico. Ne glede na to, pa se je težko izogniti neprimerni vsebini kot je na primer nasilje – to je namreč prisotno v velikem številu iger, ki jih »streamerji« med svojim oddajanjem v živo igrajo. V želji po čimbolj optimalni zaščiti otrok zatorej svetujemo naslednje:

  • Skupaj raziščite Twitch in »streamerje«, ki jih bo otrok ali mladostnik spremljal.
  • Pogovorite se z njimi o tem, s kom se pogovarjajo in komu dajejo svoje podatke ter jih opomnite, da osebnih podatkov kot so ime, priimek, e-poštni naslov, naslov, telefonska številka, lokacija, fotografije, ne izdajo nikomur.
  • Preglejte varnostne nastavitve, da bo otrok vedel, kje in kako ustvariti neželene stike – kako blokirati sporočila.
  • Pogovorite se o nasilju o videoigrah ter o oglasih, ki se med njimi pojavljajo.

Bodite tudi pozorni ali otrok donira denar svojim priljubljenim »streamerjem« in kakšni so ti zneski. Nekateri so pripravljeni donirati celotno svojo žepnino, v skrajnih primerih pa se lotijo tudi kraje denarja staršem.

Pozorni bodite tudi, katere »streamerje« vaš otrok spremlja, kakšna sporočila širi in kakšen jezik uporablja. Najbolje je, da se z otrokom pogovarjate o »streamerjih« in o njihovih vsebinah, da boste še pravočasno zaznali ali se otrok srečuje z vsebinami, ki so škodljive ali v nasprotju z vašimi življenjskimi nazori in vzgojnimi prijemi.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.