Na kaj moram paziti pri klepetanju preko interneta?

Ali sem lahko pri klepetanju iskren in povem svoje pravo ime/starost/spol?

V internetnem prostoru je normalno uporabljanje fantazijskih imen v klepetih in na forumih, kar pa še ne pomeni, da uporabnik laže ali je zahrbten. V primeru, da srečaš na internetu uporabnika »Harry Potter«, ti bo hitro postalo jasno, da gre najverjetneje za oboževalca tega lika in se bo verjetno z veseljem pogovarjal o tej temi. Pogosto vzdevki (»nickname«) povejo o osebi več, kot zgolj lastno ime, saj se nanašajo na interese ali lastnosti uporabnika.

 • Pomembno je, da si previden/a, ko te nekdo direktno sprašuje po osebnih podatkih kot so ime, naslov in telefon. Skrbno varovanje osebnih podatkov je priporočljivo za uporabnike klepetalnic vseh starosti. Pogosto je namreč nejasno, kdo je uporabnik na drugi stran in kdo vse prisostvuje pogovoru.   

Ali lahko ugotovim, da nekdo laže v spletni klepetalnici? Ali lahko zagotovo vem, s kom se pogovarjam?

Nikoli ne moreš zagotovo vedeti, ali souporabniki spletnih klepetalnic v internetnem prostoru lažejo ali ne. V osnovi tudi ni nikjer prepovedano, da si nekdo ne bi smel zgraditi nove identitete na internetu. Morda si tudi že sam/a kdaj eksperimentiral/a z novimi identitetami in ugotovil/a, da zna biti prav zabavno.

Anonimnost, ki jo ponujajo spletne klepetalnice, je tako lahko tudi prednost, npr. predvsem za sramežljive ljudi, ki se tako lahko sprostijo in se brez strahu pogovarjajo.

 • Pomembno pa je, da razlikuješ med znanci, ki si jih spoznal/a preko interneta (zares poznaš zgolj njihov vzdevek) in prijatelji, ki jih poznaš iz šole, športnih in ostalih krožkov.

Kaj lahko sam/a narediš, da bo tvoje spletno klepetanje brezskrbno?

 • Zavedaj se, da si vedno, kadar posreduješ svoje osebne podatke, izpostavljen potencialni nevarnosti, da jih bo kdo zlorabil. Zato se vedno preden nekomu posreduješ svoje osebne podatke, posvetuj s starši ali kako drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš.
 • Starše vedno sproti obveščaj o novih spletnih prijateljih.
 • Ko si izbiraš vzdevek, ki ga boš uporabljal/a v klepetalnicah in forumih, pazi, da vzdevek ne izdaja tvoje starosti, spola ali pa celo tvojega pravega imena.
 • Neznancem ne pošiljaj svojih digitalnih fotografij.
 • Nemudoma zapusti klepetalnico v primeru, da:
  • te nekdo sili k dejanjem, ki se ti ne zdijo prav ali pa so ti zgolj smešna, neprijetna,…
  • ti nekdo postavlja vprašanja, na katera ne želiš odgovoriti.

Kaj naj naredim, kadar se pri klepetanju počutim razžaljenega ali ko se nekdo hoče pogovarjati z mano o stvareh, ki mi niso prijetne?

 • Nemudoma zapusti klepetalnico! Na internetu obstaja veliko različnih strani, na katerih se lahko pogovarjamo in tako lahko enostavno najdemo nadomestek.
 • Povej staršem ali kaki drugi odrasli osebi, ki ji zaupaš, kaj se ti je zgodilo! Vedi, da je nadlegovanje zgolj »virtualno«, torej neosebno,  vendar pa ni resno nevarno, vse dokler niso znani osebni podatki.
 • Nekatere klepetalnice ponujajo tudi tehnične rešitve pri takih problemih. Možno je namreč nastaviti sezname uporabnikov, ki jih želiš ignorirati in tako se ti sporočila teh blokiranih uporabnikov ne prikazujejo več.

Kako pa je s programi za neposredno izmenjavanje sporočil (klepeti, messengerjih)?

V nasprotju z večino spletnih klepetalnic ponujajo brezplačni programi, kot so Google talk, Skype, Facebook chat, ipd., možnosti za privatne pogovore samo med dvema osebama (lahko pa tudi med več osebami), ki jih imamo na svojem seznamu in nas tako ne morejo kontaktirati neznanci. 

Programi za neposredno izmenjavanje sporočil ponujajo podobno okolje za komunikacijo kot spletne klepetalnice, vendar pozor:

 • komuniciraj le z ljudmi, ki jih poznaš (preko interneta ali osebno);
 • ne odgovarjaj neznanim pošiljateljem in jih enostavno izbriši.

Ali se lahko osebno srečam z nekom, ki sem ga spoznal/a v klepetalnici?

Osebna srečanja z osebami, ki si jih spoznal/a na internetu niso priporočljiva in so lahko tudi nevarna, saj nikoli ne veš kdo ta oseba dejansko je.

Če pa se kljub temu želiš z nekom osebno sestati, poskrbi za nekaj varnostnih ukrepov:

 • za dovoljenje najprej vprašaj starše in jim povej, kdaj nameravaš priti nazaj,
 • dogovori se za sestanek na javnem mestu, podnevi in se nanj nikoli ne odpravi sam/a,
 • še prej pa opravi nekaj detektivskega dela: vprašaj svoje prijatelje, če morda poznajo to osebo, pa tudi prek internetnih iskalnikov poišči informacije in ugotovi, ali je oseba, ki jo nameravaš spoznati res to, za kar se izdaja.