Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Na kaj morate biti pozorni, če vaš najstnik uporablja Tumblr?

  • Minimalna starost za uporabo je 13 let.
  • Vsi profili Tumblr so javni. Originalnega profila ni mogoče nastaviti kot zasebnega – to je možno le pri drugem, sekundarnem profilu. A tudi če vaš najstnik ustvari svoj drugi, zaseben profil, bo njegov prvotni še vedno javen.
  • Tumblr spodbuja uporabnike, da med seboj komunicirajo in komentirajo druge bloge. Če nekdo vašega najstnika nadleguje, ga sicer lahko blokira, tako da ne more več komunicirati z njim, a mu na tak način ne more ogledovanja njegovega bloga.
  • Tumblr omogoča objavo spolno eksplicitnih vsebin na spletnem mestu – ne neposredno, dovoljuje pa objavo povezav do njih. Najstniki lahko tako bodisi hote bodisi nehote dostopajo tudi do seksualnih vsebin.
  • Ker Tumblr ne filtrira in pregleduje objav, je tveganje za dostop do neprimernih vsebin višje kot na številnih drugih družabnih omrežjih.
  • A tudi Tumblr omogoča določeno mero zaščite pred neprimernimi vsebinami, saj ima privzeto funkcijo varnega načina (Safe Mode), ki filtrira občutljivo vsebino na nadzorni plošči in rezultate iskanja. Na tak način je vaš najstnik bolje zaščiten pred neprimernimi vsebinami. Ko uporabnik naleti na vsebino, ki je označena kot neprimerna, se pojavi opozorilo, ki pa ga lahko obide, če želi in je starejši od 18 let. Težava pri tem je, da se lahko otrok oziroma najstnik že pri ustvarjanju računa zlaže glede svoje starosti in na tak način zaobide pravila.
  • Poleg omenjenih stvari, na katere morate biti pozorni, pa ima Tumblr tudi številne prednosti za uporabo: mladi se skozi blog lahko izražajo, pokažejo drugim kaj so njihova zanimanja in hobiji, na kreativen način pokažejo svojo osebnost, poleg tega pa lahko komunicirajo z drugimi ter si izmenjavajo ideje in mnenja.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.