Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Nastavitve zasebnosti na Instagramu

Nastavitev zasebnosti na napravah iPhone/Apple

Tako nastaviš, da bodo tvoje posnetke lahko videli samo sledilci, ki si jih odobril:

  • V odprti aplikaciji klikni na ikono z naslovno kartico (spodaj), da odpreš svoj profil - Slika 1 (puščica spodaj).
  • Klikni na ikono za nastavitve (zgoraj) - Slika 1 (puščica zgoraj).
  • Pomakni se do »Posts Are Private« (Objave so zasebne) in preveri, ali je vklopljena zasebnost posnetkov - na gumbu mora pisati ON kot na Sliki 2.

Pri taki nastavitvi zasebnosti, boš vsakič, ko bo nov uporabnik želel videti tvoje posnetke, prejel prošnjo za sledenje, ki jo boš lahko sprejel ali zavrnil. Če posodobiš ali ponovno naložiš aplikacijo, ne pozabi preveriti, če so nastavitve še vedno take, kot si jih nastavil.

Nastavitev zasebnosti na napravah Android

  • Klikni na ikono z človeško figuro spodaj, da odpreš svoj profil - Slika 3 (puščica spodaj).
  • Klikni na tri pike v zgornjem desnem kotu - Slika 3 (puščica zgoraj).
  • Vklopi možnost pri Private Account (Zaseben račun) - Slika 4.
  • V primeru, da želiš spremeniti račun iz zasebnega v javnega, te bo aplikacija opozorila, če si prepričan - Slika 5.

Po nastavitvi zasebnosti slik boš prejel prošnjo za sledenje vsakič, ko bo nov uporabnik želel videti tvoje slike, kar boše lahko sprejel ali zavrnil. Če posodobiš ali ponovno naložiš aplikacijo, ne pozabi preveriti, če so nastavitve še vedno take, kot si jih nastavil.

Še nekaj nasvetov o zasebnosti

  • Spoštuj zasebnost drugih. Če je nekdo na sliki, ki jo nameravaš objaviti, se prepričaj, da ta oseba nima nič proti temu, da objavljaš sliko in jo označiš na njej.
  • Tvoje objave imajo vpliv. Premisli, kako tvoje objave vplivajo na druge, če so v njih ali ne. Včasih se lahko prijatelji, ki niso na sliki ali videu počutijo prizadete (ker niso bili vključeni).
  • Premisli o deljenju lokacije. Z možnostjo »Add to Photo Map« (dodaj na zemljevid slik), lahko dodaš lokacijo svoji sliki. Prevzeto je izklopljena, vendar pozor, ko jo enkrat vklopiš, ostane vklopljena, dokler je ne izklopiš. Premisli, ali res hočeš deliti, kje je nastal določen posnetek. (>>Kako izklopiti že obstoječe geo-oznake)
  • Deljenje posnetkov izven Instagrama. Prevzeto deliš svoje posnetke le na Instagramu, deliš pa lahko tudi na ostalih družabnih omrežjih. Če deliš širše, bodi pozoren na nastavitve zasebnosti, ki jih imaš na teh omrežjih.
  • Tvoji posnetki te predstavljajo. Morda se ti to zdi očitno, ampak ti posnetki te bodo predstavljali tudi v prihodnje, saj je vsebino, ki jo objavimo prek spleta ali mobilnih telefonov, skoraj nemogoče odstraniti. Zato če misliš, da bi ti lahko škodilo pri iskanju službe, uničilo odnos ali razburilo tvoje starše, raje ne objavljaj.
  • Upravljaj s svojo vidnostjo. Drugi te lahko označijo v slikah, ki jih objavijo. Slike, na katerih si označen se prikažejo v »Photos of you« (Slika 6). Če ti slika ni všeč, jo lahko odstraniš iz svojega profila ali odstraniš oznako – slika bo sicer še vedno vidna na Instagramu, ampak ne bo povezana s tvojim profilom. 
  • V mislih imej celotno sliko. Kaj je v ozadju posnetka, ki ga objavljaš, kar bi lahko nakazalo, kje je bil posnet oz. kaj so ljudje, ki so na njem, počeli. Si želiš deliti to informacijo?
  • Tvoji posnetki se lahko pojavijo kjerkoli. Instagram video posnetke se da vdelati v katerokoli spletno stran, vse kar je digitalno pa tako in tako lahko skopira in deli naprej kdorkoli. Tudi če omejiš občinstvo, ne objavljaj ničesar, kar bi lahko predstavljalo problem, če bi se razširilo širše.

Instagram Direct

Instagram direct omogoča pošiljanje slik samo izbranim sledilcem. Prav tako omogoča, da pošiljatelj slike izbriše poslano sliko iz prejemnikovega telefona, tudi med tem, ko si jo ta ogleduje. S tem dobi uporabnik nadzor nad sliko tudi potem ko jo je že poslal. To je še posebej koristno, če gre za fotografijo, ki prikazuje kaj takega, kar ne želi več deliti z drugimi.

  • Če ne želiš deliti slike z vsemi sledilci oz. uporabniki Instagrama, lahko sedaj s pomočjo Instagrama Direct pošlješ sliko samo izbranim prejemnikom. Iz seznama sledilcev lahko izbereš največ 15 oseb, katerim lahko pošlješ izbrano sliko. V zavihku Instagram Direct lahko nato pogledaš, kdo je sliko videl, in tudi komu je bila všeč (Slika 7).
  • Če si sliko poslal po pomoti ali je nočeš več deliti z drugimi, jo lahko preprosto izbrišeš, tako da v zgornjem desnem kotu klikneš na tri pike in izbereš možnost izbriši sliko (angl. delete picture) (Slika 8). Tisti, ki so sliko prejeli, je na svojem telefonu ne bodo več videli.

Povzeto tudi po ConnectSafely.org.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.