Nasveti glede uporabe lokacijskih storitev med najstniki

Priporočamo vam, da otroci mlajši od trinajst let ne uporabljajo lokacijskih storitev. Za tako majhne otroke ni potrebe, da bi delili podatke o tem, kje se nahajajo, z nikomer. Ko pa vaši najstniki želijo začeti uporabljati lokacijske storitve, si zastavite naslednja vprašanja:

  • Ali vem, kaj počno moji otroci? Pogovorite se z njimi o njihovih navadah in preverite nastavitve zasebnosti na njihovih telefonih.
  • Ali so spletne strani primerne njihovi starosti? Nekatere geolokacijske spletne strani ne dovoljujejo otrokom mlajšim od določene starosti (13 ali 18 let), da se jim pridružijo. Obiščite spletno stran, ki jo obiskuje vaš otrok, in se prepričajte, ali izpolnjuje zahtevano starost spletne strani, hkrati pa boste ugotovili, ali ste vi sami zadovoljni s stranjo.
  • Ali so nastavitve zasebnosti dovolj stroge? Privzeto je, da nekatere geolokacijske storitve dopuščajo tudi osebam, ki niso vaši prijatelji, da lahko spremljajo vaše aktivnosti. Na primer pri lokacijski storitvi Foursquare je privzeto, da bo pokazala tudi ne-prijatelju vašo lokacijo, če se bo ta oseba "pofočkala" na istem mestu kot vi. Svetujemo vam, da skupaj z otrokom preverite njegove nastavitve.
  • Kdo lahko vidi, kje so bile posnete fotografije in video posnetki? Veliko aplikacij za fotografije in videe vam dopušča, da sami izberete, kdo lahko vidi vaše fotografije in video posnetke označene z lokacijo. Na primer pri aplikaciji Flickr lahko to nadzorujete s spreminjanjem nastavitve zasebnosti lokacije za vaše fotografije ali z ustvarjanjem "ograde okoli določenega geografskega območja" (to je način, da ustvarite določene lokacije, kot je vaš dom ali šola, bolj zasebne).
  • Kam se vaši otroci "fočkajo"? "Fočkanje" na osebnih lokacijah, kot je vaš dom ali dom vašega prijatelja, je lahko nevarno, saj nudimo nepoznanim ljudem podatke, ki jih lahko izrabijo.
  • Kako natančne so objave? Lokacijske storitve, ki vam sledijo, medtem ko spremenite lokacijo, vam omogočajo, da zožite ali razširite natančnost vaše lokacije. Nekatere storitve vam omogočajo spremembo nastavitve, da prikažete le mesto vaše lokacije in ne točnega naslova.
  • Ali vaši otroci vedo, kdo spremlja njihovo lokacijo? Oglejte si seznam prijateljev vaših otrok in jih vprašajte, če poznajo vse, ki jim posredujejo podatke o svoji lokaciji. Prepričajte se, ali poznajo te prijatelje v resničnem življenju.
  • Ali lahko drugi ljudje objavljajo lokacijo vašega otroka? Nekatera spletna mesta dopuščajo uporabnikom, da pokažejo svojo lokacijo in lokacijo svojih prijateljev. Preverite nastavitve vašega otroka, če lahko njegovi prijatelji prikažejo, kje se nahaja.
  • Ali so posodobitve povezane z drugimi računi? Če so posodobitve na enem socialnem omrežju povezane z javnim računom na drugem, lahko vaš otrok objavlja podatke večjemu občinstvu, kot si misli. Preverite nastavitve zasebnosti vsakega računa in se prepričajte, da so vsi povezani računi vidni samo prijateljem.

Vir: Yahoo Safely