Nasveti za prepoznavanje lažnih novic (fake news)

Na internetu je mogoče zaslediti veliko neresnic izkrivljenih dejstev in manipulacij, zato je pogosto težko prepoznati lažne novice (fake news). Lažne novice lahko prepoznaš, če si smiselno odgovoriš na štiri vprašanja.

Kdo je to objavil?

Vprašaj se, kdo je avtor? Enostavno je poiskati kdo oziroma katera organizacija je objavil/a članek. Gre za zanesljiv vir? Ali jim lahko zaupaš? Ali si že slišal zanje? Kaj so še objavili? Poglej si rubriko "O nas" na njihovem spletnem mestu, če tega nimajo, se lahko vprašaš zakaj. Prav tako lahko preveriš še druga spletna mesta, če je kdo objavil podobno zgodbo. V splošnem več je spletnih mest, ki so objavila to novico, večja je možnost, da je resnična. A pri tem bodi previden. Spletna mesta med seboj kopirajo novice ali jih povzemajo. Pomembno je tudi, katera spletna mesta to novico objavijo.

Če novice delijo tvoji prijatelji na družabnih omrejih (Instagram, Facebook, Snapchat, …) ali preko aplikacij (Viber, WhatsApp, Facebook Messenger, …), to še ne pomeni, da jim lahko verjameš. Treba je preveriti vir, kjer je prijatelj ali prijateljica našla novico.

Kdaj je bilo objavljeno?

Včasih so stare novice deljene na družabnih omrežjih po nesreči, ali pa želijo prikazati novico kot nedavno. Vedno preveri datum, kdaj je bila novica objavljena. Če ni nobenega datuma, lahko poskusiš preveriti druga spletna mesta, če je bila ista novica objavljena tudi drugje.

Zakaj je bilo ustvarjeno?

Razmisli, zakaj je bil članek objavljen in kakšno mnenje od bralcev pričakuje tisti, ki ga je objavil. Obstaja veliko razlogov, zakaj bi bile objavljene lažne novice. Včasih je razlog v tem, da želi avtor spremeniti tvoje mišljenje o nečem ali izzvati ekstremen odziv. Včasih je namen pridobiti čim večje število »klikov« zaradi zaslužka. Včasih pa avtorji preprosto ne preverijo dejstev, preden objavijo članek.

O čem govori novica?

Lahko je ustvariti zgodbo, ki deluje realistično, a je v resnici lažna. Preveri vsebino in dejstva – so pravilna? So fotografije le simbolične ali so prave? So lahko obdelane in spremenjene?

Na internetu obstaja nekaj spletnih strani, kjer lahko preveriš, ali je neka novica lažna (fake) ali resnična:

Vir: Better Internet For Kids, 29.6.2017