Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Nekdo me prosi ali izsiljuje za gol posnetek

Ali moram posnetek napraviti in poslati?

Ne!

  • Če te nekdo prosi za golo fotko, dobro razmisli o tem kakšni so njegovi nameni. Gole fotke ni treba poslati v nobenem primeru, zato takšno prošnjo zavrni.
  • Če oseba vztraja in te prepričuje, ne popusti. Razloži tej osebi, da svojih golih fotk ne pošiljaš nikomur in ji povej, da je posedovanje golih ali razgaljenih posnetkov mladoletne osebe kaznivo dejanje.
  • Ne misli, da moraš poslati svojo golo ali razgaljeno fotko zaradi vrstnikov. Nihče se ti ne bo posmehoval ali te izključil iz družbe, če tega ne storiš. Pogovori se s prijatelji, ki ti bodo stali ob strani in te podpirali pri tvoji odločitvi.
  • Če te nekdo izsiljuje, takoj opozori izsiljevalca, da ga boš prijavil Policiji. Po tem prekini komunikacijo z njim, blokiraj ga, odstrani iz seznama prijateljev na družabnih omrežjih, izbriši račun in zaščiti svojo napravo pred vdorom. Vse dokaze izsiljevanja shrani, prav tako si shrani vse podatke o izsiljevalcu. Pogovori se z družino, prijatelji, poišči strokovno pomoč in situacijo prijavi Policiji.

Zavedaj se, da nikakor nisi dolžan nikomur pošiljati svojih fotografij in videoposnetkov. Tega od tebe nihče ne sme zahtevati in to jasno tudi povej. Če imaš občutek, da nisi dovolj samozavesten, da bi se postavil sebi v bran, prosi za pomoč starše ali prijatelje.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.