Nič ne bo narobe, če boš kaj zamudil

Naj te ne bo strah, da boš kaj zamudil, če boš telefon za nekaj časa izpustil iz rok. Prav nasprotno, tega se lahko veseliš, saj ti bo resnično koristilo. Kako to storiš?

Zavedaj se, da je tvoja uporaba telefona morda prekomerna in da to lahko predstavlja težavo. Dejstvo je, da nas pametni telefon zelo hitro zasvoji in povzroči, da ga le stežka odložimo iz rok.

Spremljaj svojo uporabo telefona. Lahko si zabeležiš, koliko ur si vsak dan uporabljal mobilni telefon in hitro boš videl, koliko časa ti vzame. Postavi si omejitev in se je poskusi držati. Pomagalo bo, če si boš to zapisoval in vodil nekakšen dnevnik.

Ko se boš trudil omejiti uporabo telefona, ne razmišljaj o tem kot o odrekanju. Raje razmišljaj, da s tem nudiš oddih svojim možganom, ki so vsekakor utrujeni od nenehnega brskanja po telefonu.

Ni se ti treba odzvati takoj na vsako sporočilo. Če ljudje od tebe to pričakujejo, poskusi znižati njihova pričakovanja, tako da počakaš nekaj minut, preden odgovoriš na sporočilo. Ljudje se bodo hitro navadili, da tudi če ne boš odgovoril nekaj ur, ne bodo užaljeni in bodo vedeli, da imaš tudi druge obveznosti in ne preživljaš svojega celotnega prostega časa s telefonom v roki.

Vsako stvar, ki jo počneš, jo počni z nekim namenom. Verjetno si se že večkrat znašel v situaciji, kjer si zdolgočaseno brskal po telefonu, brez nekega namena. Daj si nalogo, da boš vsako stvar, ki jo boš v življenju počel, počel s točno določenim namenom. Tudi če je to branje objav na Twitterju – če si se namenoma odločil, da boš sedaj porabil eno uro za branje objav, to stori. A naj ima dejanje svoj namen. Tako boš nezavedno skrajšal čas, ki ga preživljaš s telefonom.

Zapomni si izraz JOMO - Joy of missing out oziroma veselje, da boš nekaj zamudil. Tudi če ne boš ta trenutek izvedel najnovejših novic in prebral najnovejših objav, ne bo nič hudega. Ne samo to, celo odleglo ti bo. Posvetiš se lahko sebi, družini, zabavi, čemurkoli želiš in ne razmišljaš o tem, kaj je nekdo ravnokar objavil na Instagram. Svojega telefona ne potrebuješ toliko, kot si morda misliš da ga. Poskusi in videl boš, da je včasih prav zabavno, če kakšno objavo tudi zamudiš.