Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Obramba pred nezaželeno pošto na Facebooku

Na tem mestu navajamo nekaj nasvetov, kako lahko hkrati zmanjšate količino nezaželene pošte, ki jo vidite na Facebooku in se ji tako lahko tudi sami izognete.

Nekaj namigov za preprečevanje FB nezaželene pošte:

  • Bodi pozoren na kratke povezave, ki jih zaslediš v objavah ljudi, ki običajno tovrstnih povezav ne objavljajo. (Slika 1)
  • Preden določeno aplikacijo namestiš, bodi pozoren in se izogni objavam takšnih, ki se zdijo preveč dobre, da bi lahko bile resnične.
  • Bodi pozoren na to, kaj aplikacija dovoljuje objavljati na tvojem zidu.

Če postaneš žrtev kakšne od aplikacij z nezaželeno pošto:

  1. Na svojem Facebook profilu izberi ''Nastavitve'' ter nato na desni ''Aplikacije''.
  2. Odpre se stran z vsemi aplikacijami, ki jih imaš trenutno nameščene. Za odstranitev nezaželene aplikacije se z miško pomakni na aplikacijo in pritisni križec (X) desno ob imenu aplikacije (ali klikni na aplikacijo in v oknu, ki se odpre, spodaj izberi "Odstrani aplikacijo").

  3. Pod seznamom aplikacij imaš tudi možnost, da izključiš vse aplikacije, ki na tvojem profilu delujejo ter tako preprečiš odtekanje tvojih zasebnih informacij prek različnih aplikacij. V okvirčku "Aplikacije, spletne strani in vtičniki", klikni na Urejanje (Slika 2) in pritisni na gumb Onemogoči platformo (Slika 3).

Prijavi sporočila z nezaželeno vsebino

Spam objave lahko tudi prijaviš. Ob tovrstni objavi, klikni na puščico navzdol in v roleti, ki se ti odpre, izberi možnost "Prijavi označi kot nezaželeno". (Slika 4)

Povzeto tudi po: HOW TO: Avoid and Prevent Facebook Spam, Mashable, 29. 3. 2011

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.