Odgovorno ustvarjanje selfijev

Nasveti za odgovorno ustvarjanje selfijev 

 

  • Vprašaj za dovoljenje. Če so na selfiju fotografirani tudi drugi, jih moraš pred objavo vprašati za dovoljenje. Lahko so na sliki v za njih neugodnem položaju, z objavo brez dovoljenja pa morda kršiš njihovo pravico do lastne podobe.
  • Vsak trenutek NI primeren za selfie. Čeprav je mobilni telefon praktično vedno pri roki, je potrebno premisliti, preden pritisneš na sprožilec, ali je selfie v določenem trenutku res primeren. To še posebej velja, ko so na fotografiji še drugi ljudje, ujeti v neprimernih trenutkih ali poškodovani, na pogrebih, brezdomci. Prav tako ni primerno pretirano poziranje na nekaterih zgodovinskih krajih – empatija in občutek za druge ti morata dati vedeti, da zabaven selfie z zgodovinskega obeležja ali spomenika posvečenega žrtvam holokavsta pač ni primeren.
  • Ne sodeluj v vsakem trendu. Ostani zvest sebi in svoji individualnosti, ni ti treba poskušati vsake nove poze. Malo razmisleka nameni razlogom in motivom za ustvarjanje in objavljanje svojih selfijev na internetu, kateri so primerni in kateri lahko vodijo do negativnih posledic.
  • Internet ne pozablja. Ko selfi enkrat deliš preko omrežij in aplikacij, nimaš več nadzora nad tem, kdo vse ga bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti. Zato premisli pred objavo selfijev na družabnih omrežjih: ali bi te motilo, če bi ta fotografija visela v tvoji šoli, v pisarni, v kavarni ali na oglasni deski tvojega bloka? Če je odgovor da, je ne objavi in poskrbi za svoj  spletni ugled!
  • Varen seksting ne obstaja. Posebna previdnost je potrebna pri golih selfijih in sekstingu – torej pošiljanju razgaljenih fotografij preko mobilnega telefona prijateljem. Razkrivajoče fotografije se lahko kaj hitro znajdejo na internetu in ti škodijo še leta kasneje, npr. pri iskanju zaposlitve. Zato je za mlade še posebej pomembno, da se izogibate pošiljanju preveč intimnih selfijev.
  • Prijavi neprimerne fotografije. Če na družabnem omrežju opaziš, da krožijo neprimerne fotografije, ki ponižujejo tebe ali druge, jih lahko prijaviš upravljavcu omrežja. Pri težavah s slikami na Facebooku se lahko obrneš tudi na SAFE.SI ali Informacijskega pooblaščenca.
  • Unselfie. Namesto objavljanja 100-tih fotografij svojega obraza, lahko poskusiš narediti 'unselfi', kjer tvoj obraz ne bo v ospredju in raje izpostavi kakšno lepo misel ali dobro delo. Lahko pa tudi zamenjaš motiv in namesto selfieja raje narediš 'shofie' (selfie svojih čevljev) – tak selfie je zagotovljeno neškodljiv ;)