Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Odgovorno ustvarjanje selfijev

Nasveti za odgovorno ustvarjanje selfijev 

  • Vprašajte za dovoljenje. Če so na selfiju fotografirani tudi drugi, jih morate pred objavo vprašati za dovoljenje. Lahko so na sliki v za njih neugodnem položaju, z objavo brez dovoljenja pa morda kršite njihovo pravico do lastne podobe.
  • Vsak trenutek NI primeren za selfie. Čeprav je mobilni telefon praktično vedno pri roki, je potrebno premisliti, preden pritisnemo na sprožilec, ali je selfie v določenem trenutku res primeren. To še posebej velja, ko so na fotografiji še drugi ljudje, ujeti v neprimernih trenutkih ali poškodovani, na pogrebih, brezdomci. Prav tako ni primerno pretirano poziranje na nekaterih zgodovinskih krajih – empatija in občutek za druge vam morata dati vedeti, da zabaven selfie z zgodovinskega obeležja ali spomenika posvečenega žrtvam holokavsta pač ni primeren.
  • Ne sodelujte v vsakem trendu. Starši mlajših otrok skušajte otrokom dopovedati, da ne poskušajo vsake nove poze. Pogovorite se z njimi o razlogih in motivih za ustvarjanje in objavljanje selfijev na internetu, kateri so primerni in kateri lahko vodijo do negativnih posledic. Prav tako je priporočljivo, da določite pravila glede pošiljanja fotografij v klepetalnicah.  
  • Internet ne pozablja. Ko selfije enkrat delimo preko WhatsAppa, Facebooka in drugih omrežij, nimamo več nadzora nad tem, kdo vse ga bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti. Zato premislite pred objavo selfijev na družabnih omrežjih: Ali bi me motilo, če bi ta fotografija visela v mojem razredu, v pisarni, v kavarni ali na oglasni deski? Poskrbi za svoj spletni ugled!
  • Varen seksting ne obstaja. Posebna previdnost je potrebna pri selfijih in sekstingu – torej pošiljanju razgaljenih fotografij preko mobilnega telefona prijateljem. Razkrivajoče fotografije se lahko kaj hitro znajdejo na internetu in nam škodijo še leta kasneje, npr. pri iskanju zaposlitve. Zato je za mlade še posebej pomembno, da se izogibajo pošiljanju preveč intimnih selfijev.
  • Prijavite neprimerne fotografije. Če na družabnem omrežju opazite, da krožijo neprimerne fotografije, ki ponižujejo vas ali druge, jih lahko prijavite upravljavcu omrežja. Pri težavah s slikami na Faceboooku se lahko obrnete tudi na SAFE.SI ali Informacijskega pooblaščenca.
  • Unselfie. Namesto 100 fotografij vašega obraza morda poskusite s kakšnim drugim 'unselfijem', kjer vaš obraz ne bo v ospredju in izpostavite kakšno lepo misel ali dobro delo. Lahko pa tudi zamenjajte motiv in namesto obraza raje naredite kak 'shofie' (selfie vaših čevljev) – tak selfie je zagotovljeno neškodljiv :).  

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.