Osnovna zaščita računalnika

Ena izmed prvih stvari, ki jo morate narediti za varnost vašega računalnika je namestitev protivirusnega programa. Izbira je velika, nekaj programov pa je tudi brezplačnih, kot npr.:

Operacijska sistema Windows 7 in Windows 10 imata vgrajen lastni protivirusni program Windows Defender (ali Microsoft Security Essentials – Windows 7), ki je prav tako učinkovit.

Pomembno je, da imate nameščen in uporabljate le en protivirusni program. Če imate nameščena dva, se bosta med seboj motila in ne bosta pravilno delovala, posledično pa zaščita računalnika ne bo zadovoljiva.

Priporočljivo je tudi, da imate nameščen filter za nezaželeno pošto, protivohunski program in filter za neprimerne vsebine, če imate majhne otroke. Za starše z otroki pride prav tudi program za omejevanje časa na računalniku oz. internetu.

Za zaščito zasebnosti je občasno smiselno pobrisati piškotke.

Izkoristite funkcije starševskega nadzora, ki jih ima vaša programska oprema: operacijski sistem, brskalnik, iskalnik in e-poštni program. Ustvarite ločen uporabniški račun za otroka. Zagotovite, da je nastavitev zaščite zasebnosti najvišja (poglejte v meni Možnosti v brskalniku).

Vklopite požarni zid

  • Priporočamo vam, da vklopite osebni požarni zid, saj bo tako vaš računalnik neviden za druge uporabnike interneta in bo »vrata« odpiral le znanim, preizkušeno varnim programom/protokolom.
  • Več informacij o nastavitvah požarnega zidu lahko najdete v Microsoftovem spletnem mestu za podporo uporabnikom, kjer boste našli tudi informacije o tem, kako in kje preveriti, ali imate vklopljen požarni zid, pred čim vas varuje požarni zid in tudi, kaj poleg požarnega zidu še potrebujete za varno delovanje računalnika (KLIK).

Zaščitite tudi usmerjevalnik (router)

  • Če imate brezžičen dostop do interneta na usmerjevalniku (routerju) določite trdno geslo, s katerim onemogočite sosedom in drugim v območju, da se priklopijo na internet prek vas. Za ime omrežja ali gesla ne uporabite svojega imena, naslova ali drugih osebnih informacij. Omrežje lahko tudi skrijete za druge, tako bo moral vsakdo, ki bi se želel vključiti v vaše omrežje, poznati ime omrežja in ga v svojo napravo tudi ročno vpisati.
  • Na usmerjevalniku lahko tudi omejujete, katere spletne strani lahko obiskuje vaš otrok in koliko časa lahko preživi na internetu. Več o tem, kdaj otrok preživlja preveč časa na internetu, si lahko preberete tukaj (KLIK).
  • Nekatere od teh zaščit ali celo vse vsebujejo tudi že same antivirusne programe, zato pri izbiri antivirusnega programa poglejte, katere od funkcionalnosti in zaščit omogoča.