Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Pametna uporaba mobilnih aplikacij

Kako varno uporabljati mobilne aplikacije?

  • Vprašaj se, katere aplikacije res potrebuješ oz. si jih želiš preizkusiti. Seznani se z ocenami aplikacij in ne nalagaj tistih, ki so slabo ocenjene!
  • Odstrani aplikacije, ki jih ne potrebuješ več. Na takšen način lahko preprečiš nezaželen prenos podatkov v ozadju.  
  • Nalagaj le aplikacije iz uradnih spletnih trgovin, t.i. »App-Shops«, saj je mogoče v tovrstnih prodajalnah pred nakupom določene aplikacije prebrati njeno oceno oz. stopnjo zadovoljstva uporabnikov s kupljeno aplikacijo. V primeru zlonamernih oz. škodljivih aplikacij lahko uradna spletna trgovina takšne aplikacije odstrani iz svoje trgovine in jih tudi izbriše s telefonov prizadetih uporabnikov.
  • Pred nastavitvijo aplikacije preveri, kakšni so pogoji uporabe posamezne aplikacije (npr. pri android telefonih preden klikneš na »naloži«) in ne nalagaj aplikacij, ki »skrivajo« veliko dodatnih stroškov: npr. dodatno zaračunavanje uporabe aplikacije, pošiljanje plačljivih dodatnih vsebin oz. obvestil, obveznost dodatnih nakupov aplikacij…
  • Ne spreminjaj generičnih nastavitev operacijskega sistema tvojega mobilnega telefona, t.i. »Jailbreak« -odklepanje mobilne naprave ali »Rooten«- pridobivanje dostopa do korenskega imenika, saj tovrstne spremembe lahko olajšajo dostop sumljivim aplikacijam do telefona oz. poslabšajo možnost posodabljanja mobilnega operacijskega sistema.
  • Bodi še posebej previden pri nalaganju brezplačnih aplikacij in z njimi povezanih povezav na oglase oz. dodatne storitve. Pogosto se zgodi predvsem pri igrah, da je osnovna funkcionalnost na voljo brezplačno, za plačilo pa dobimo dodatne vsebine oz. funkcionalnosti.
  • Na svojem pametnem telefonu deaktiviraj gumb »In- App- Nakup« in ga vključi le, kadar je to potrebno, npr. pri IPhonu pod »Settings/General/Restrictions« oz. pri android pametnih telefonih z deaktivacijo »Google Checkouta«, če si se za to storitev registriral.
  • Zaščiti svoj pametni telefon pred nepooblaščenimi dostopi (PIN koda, dovoljenje za dostop z geslom, ipd.) in ga hrani na varnem mestu.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.