Pet glavnih nasvetov za varno in pametno rabo Messengerja

Ne sprejemaj sporočil od neznancev. Vsakič, ko ti pošlje sporočilo oseba, ki je nimaš na seznamu prijateljev, se to sporočilo samodejno uvrsti v mapo »Message Requests«. Če osebe ne poznaš (in vidiš da ne gre na primer za prijateljico tvoje sestre, ki potrebuje nasvet kaj ji kupiti za rojstni dan), potem tako sporočilo preprosto izbriši. Če te neznana oseba še naprej nadleguje s sporočili, ki jih ne želiš, glej napotek »Kaj lahko storim, če me nekdo nadleguje prek Messengerja?«.

Ne zaupaj slepo vsakemu, s katerim klepetaš. Če klepetaš z neznanci, ker bi rad spoznal nove ljudi, moraš biti pri tem zelo previden. Nikoli ne veš kdo se skriva na drugi strani. Pazi, da ne izdajaš svojih osebnih podatkov (kot so telefonska številka, hišni naslov, šola, ki jo obiskuješ, kje se trenutno nahajaš itd.), prav tako neznancem ne pošiljaj svojih slik, videoposnetkov sebe ali denarja. Kar je najpomembneje pa je, da se s človekom, ki si ga spoznal prek Messengerja nikoli ne dobiš v živo.

Vedno premisli preden pošlješ. Lahko se znajdeš v hudih težavah, če pošlješ nekaj kar ni primerno, kot so nasilne in seksualne vsebine, če žališ, ustrahuješ ali groziš. Prav tako nikoli ne pošiljaj golih ali razgaljenih selfijev – tudi če misliš, da lahko osebi povsem (100 %) zaupaš. Takšna fotografija se lahko hitro znajde v napačnih rokah. Preden nekaj pošlješ, vedno razmisli na kakšen način ti lahko tvoje poslano sporočilo škoduje.

Pazi na nakupe. Messenger je sicer brezplačen za uporabo, prav tako so brezplačne vse njegove funkcije, tudi igre. A pri tem bodi zelo pozoren, saj lahko marsikatera igra (čeprav je brezplačna) ponuja nakupe znotraj same igre. Prek Messengerja lahko tudi pošlješ denar prijatelju, doniraš organizacijam, kupuješ in prodajaš artikle na trgu in v skupinah, kupiš vstopnice za dogodek itd. Pred vsako tako odločitvijo, za katero je potreben denar, se posvetuj s starši. Nakupov in plačil nikoli ne izvajaj na lastno pest.

Postavi si omejitev glede uporabe. Ker se lahko hitro zgodi, da na Messengerju preživiš preveč časa, saj ti ponuja veliko privlačnih možnosti, si sam postavi jasne omejitve. Ne glede na to kaj počneš in ali si ravno sredi klepeta, po določenem času uporabe (na primer po eni uri) z uporabo prenehaj in začni z drugo dejavnostjo.