Pogovor o neprijetnih stvareh na spletu

Kaj lahko naredi otrok, kadar se pri klepetanju počuti razžaljenega ali se nekdo hoče pogovarjati z njim o stvareh, ki mu niso prijetne?

  • Ena izmed rešitev je, da otrok nemudoma zapusti klepetalnico. Na internetu obstaja veliko različnih strani, na katerih se lahko pogovarjamo in tako lahko enostavno najdemo nadomestek. Vendar pa rešitev ni tako enostavna, če gre za eno izmed najbolj priljubljenih strani našega otroka in jo želi še naprej obiskovati in se obenem izogniti moteče osebe.
  • Otroku razložite, da je nadlegovanje zgolj »virtualno«, torej neosebno, kar nas sicer kljub temu razjezi, vendar pa ni resno nevarno, vse dokler niso znani osebni podatki. Vendar bodite kljub temu vedno previdni, vsako nadlegovanje morate jemati resno in ga preveriti!
  • Pogovorite se, zakaj je na internetu, drugače kot v realnem življenju, možno nekatera nadlegovanja ignorirati.
  • Nekatere klepetalnice ponujajo tudi tehnične rešitve pri takih problemih. Možno je nastaviti sezname uporabnikov, ki jih želimo ignorirati in tako se nam sporočila teh blokiranih uporabnikov ne prikazujejo več. Najbolje je, da na strani, ki ponuja klepetalnice preverite, kakšna so pravila in kako je poskrbljeno za to, da ne pride do nadlegovanja otrok.
  • Dobre spletne klepetalnice ponujajo kontaktne naslove na katere lahko uporabniki pošljejo svoja vprašanja in pritožbe. Pri poročanju nadlegovanja je smiselno, da poleg opisa problema oz. nadlegovanja pošljete tudi posnetek vašega zaslona (ang. »Screenshot«), ki bo služil kot dokazilo. Posnetek zaslona enostavno naredite tako, da na tipkovnici pritisnete tipko »Print Screen« (zgornji, desni rob). S tem ste ustvarili .jpg sliko, ki jo morate še shraniti. Odprete primeren program (npr. Word, Paint, Photoshop,…) in prilepite sliko v dokument (pritisnite tipki Ctrl + v).